Januárban indulhat a korrupt rendőrfőnökök pere

2013.12.09. 21:18

„Elegendő bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy sikeresek legyenek a vádemelések a rendőri vezetők ellen” – mondta Polt Péter legfőbb ügyész a köztévé Híradójában. Januárban kezdődhet az iratismertetés.

A Vizoviczki László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, néhány hónappal később, májusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőröket is. Vizoviczki Lászlót idén május végén elengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték. Az ügynek 45 gyanúsítottja van, valamennyien szabadlábon védekeznek.

Eközben a Központi Nyomozó Főügyészség elismerte, hogy valóban ők adták át a pestisracok.hu-nak a Nemzeti Védelmi Szolgálat összevágott, titkosszolgálati módszerekkel rögzített videóit. A felvételek a Vizoviczki-ügyben korrupcióval gyanúsított főrendőrök bűnözői kapcsolatait mutatják be.

A pestisracok.hu múlt héten jelentetett meg egy összevágott videót, amin Kalmár Tamás, a BRFK volt főosztályvezetője arról biztosítja Vizoviczki László bizalmasát, hogy három konkurens szórakozóhelyen tartanak rendőrségi razziát, Vizoviczki Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyeire pedig nem mennek ellenőrizni. Egy másik felvételen Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda egykori osztályvezetője a rendőrautójában vesz át egy állítólag hét és félmillió forintot tartalmazó papírzacskót.

Az ügyészségi szóvivő a Duna TV-n a nyilvánosságra hozatalt azzal indokolta, hogy úgy ítélték meg, az már nem veszélyezteti a nyomozás érdekeit, megítélése szerint a bíróságot amúgy sem szokták befolyásolni a médiában közreadott anyagok. Az eredeti beszélgetés nagyjából egyórás – mondta – ezt ők vágták össze, hogy szemléltessék, „nagyon komoly pénzekről, vesztegetésről, rendőrtisztek és V. László találkozásairól és befolyásáról szól ez az ügy” – írja az MTI.

Gyakorlatilag példanélküli, hogy egy kiemelt, a magyar rendőrségen elkövetett visszaélés-sorozat kapcsán a Központi Nyomozó Főügyészség előre kiszivárogtatta a megkomponált és feliratozott, bizonyító erejű videókat, a hozzájuk tartozó értelmező információkkal együtt.