Vírusfertőzés miatt kiürítették az egri kórház egyik osztályát

2013.12.09. 21:10
Ideiglenesen kiürítették és fertőtlenítik a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Reumatológiai osztályát. Beütött a Calicivírus.

A kiürítésről és a fertőtlenítésről az intézmény közleményben tájékoztatta a heol.hu-t hétfőn délután. Az intézkedés oka, hogy az osztályon hányással, hasmenéssel járó vírusos megbetegedések járványos formában jelentek meg. A vizsgálatok calicivírus jelenlétét igazolták. A kórokozó feltehetően egy otthonából felvett beteg által került az intézménybe, közölte a kórház.

A betegség mielőbbi felszámolása érdekében, a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási szerveivel konzultálva, az intézmény vezetése hétfőn döntött az osztály ideiglenes kiürítéséről és megkezdődött a teljes körű fertőtlenítés. Várhatóan a hét közepén folytatódhat a gyógyító tevékenység az osztályon. A vírusos megbetegedések halmozódása a kórház más osztályait nem érinti, olvasható a Markhot Ferenc Oktatókórház közleményében.

A Calicivírus a téli-tavaszi hónapokra jellemző szezonalitással jelentkezik, mely egészen áprilisig eltarthat. Elsősorban zárt és nagy közösségekben (gyermek, idősotthonok, rehabilitációs és krónikus ellátást nyújtó intézményekben, szociális intézményekben, kórházakban) jelentkezik. A Calicivírus igen magas fertőzőképességgel rendelkezik, a már korábban ilyen fertőzésen átesett személyek ismételten is megbetegedhetnek. A közösségekben a megbetegedési arány igen magas, akár meghaladhatja az 50%-ot is. Igen rövid a lappangási ideje (átlagosan 12-48 óráig), a legtöbb esetben enyhe lefolyású, átlagosan időtartama 1-3 nap. Súlyos megbetegedésekben (szív-érrendszeri, cukorbetegség, szélütés, daganatos megbetegedések) szenvedőknél azonban szövődményes lefolyást okozhat.