Óriásplakáton hirdetik a Kuruc.infót

2013.12.10. 14:21
Óriásplakáton hirdeti magát Budapesten a rasszista és homofób cikkeiről elhíresült uszító hírportál, a Kuruc.infó. A felületet egy olyan cég biztosítja nekik, melynek anyavállalata korábban a Népszava tulajdonosa volt.

A BAH-csomóponthoz közel, egy budaörsi úti társasház oldalfalán látható az a forgóprizmás óriásplakát, amelyen a rasszista, uszító cikkeiről is ismert hírportál, a Kuruc.infó hirdeti magát. A plakáton a nemzeti dohányboltokra emlékeztető logó van. A hirdetést viszonylag frekventált helyen helyezték el, hiszen az autópálya felől érkező és a belvárosba tartó autósok könnyedén észrevehetik: mi is így, autóból szúrtuk ki.

Az óriásplakát a Hungaroplakát nevű cég felületén fut. Az Index megkereste a céget, kíváncsiak vagyunk arra, tudták-e, milyen hírportál hirdet náluk és kivel kötöttek szerződést, de a cég egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre.

Az, hogy a Kuruc.infó nevében ki kötött szerződést, azért is lehet lényeges, mert a Kuruc.infó készítői a mai napig lapítanak, és névtelenségbe bújva szerkesztik az uszító weboldalt. Azaz a mai napig nem tudni, kik állnak a hírportál mögött. Olyannyira nem, hogy a budaörsi járásbíróságon jelenleg is tárgyalják annak az M. Balázsnak az ügyét, aki az ügyészség szerint 2006 körül a lap főszerkesztője volt. Ugyanakkor a mai napig nem tudta az ügyészség bebizonyítani, hogy M. Balázsnak valóban köze volt akkoriban a portálhoz. Az Index úgy tudja, hogy a Kuruc.infó "főnöke" jelenleg biztosan nem M. Balázs.

A kuruc.infós óriásplakát egyébként nem régóta lehet kint a budaörsi társasház falán, a portál ugyanis még augusztusban hirdetett banner-és plakátpályázatot, és az egyik beküldött "pályamű" ötlete nyomán készült végül el az óriásplakát. "A győztes alkotást és lehetőség szerint egy másikat is szeretnénk közterületi óriásplakáton megjeleníteni, ehhez  olvasóink támogatását is kérjük. A nyomtatás és egy jobb hely havi bérleti díja együtt kb. ötvenezer forint" – írták szeptemberben.  

Érdekes, de valószínűleg csak véletlen egybeesés, hogy az óriásplakátot kihelyező Hungaroplakát anyavállalata az ESMA Zrt., amit MSZP-közelinek is szoktak nevezni, mivel 2002-től másfél éven át a baloldali Népszava tulajdonosa volt. A vállalatot vezető  Bleuer István pedig jóban van a szocialisták egykori pénztárnokával, Puch Lászlóval.