Ezek voltak az év legnagyobb jogsértései

2013.12.10. 15:05

Az Emberi Jogok Világnapja alkalmából a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) összegyűjtötte 2013 legsúlyosabb jogsértéseit az Alaptörvény módosításaitól kezdve a hajléktalanok kriminalizálásán át a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek intézményesült diszkriminációjáig.

Íme a top 10-es lista a jogsértésekről az egyébként sokkal több esetet tartalmazó jelentésükből:

  • A TEK és a rendőrség ál-területlezárásokkal igyekezett megakadályozni tüntetéseket, például a Várba és a kormányfő háza elé bejelentett tüntetéseket. A TASZ ezeket az ügyeket sikeresen támadta meg a bíróság előtt, amely kimondta: „nem tekinthető szükségesnek egy demokratikus társadalomban a politikai véleménynyilvánításra irányuló békés gyülekezést pusztán azon okból korlátozni,hogy azt védett személy jelenlétében kívánják megvalósítani”.

  •  A kötelezően választható erkölcstan vagy hittan bevezetése az általános iskolákban.

  • Az Alaptörvény negyedik módosítása lehetőséget ad a szólásszabadság korlátozására azzal, hogy azt a tévképzetet kelti, az emberi méltóság védelme fontosabb, mint a szólásszabadság. Az Alaptörvénybe olyan szólásszabadságot korlátozó szabályok is bekerültek, amelyekről az Alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányellenesek.
  • Az új polgári törvénykönyv sérti a szólás- és sajtószabadságot, mert akadályozza a közhatalom-gyakorlók és más közszereplők bírálatát.

  •  Az új választási eljárási törvénnyel is bajok vannak, ezek egy részét a TASZ más jogvédő szervezetekkel összefogva kifogásolt az országgyűlés pedig módosította  törvényt, de az továbbra sem biztosított, hogy bármely magyar állampolgár számára nyilvános legyen a levélben és a külképviseleten szavazók névjegyzéke, ami továbbra is veszélyeztetheti a választási eljárás tisztaságát. 

  • Az Alaptörvény negyedik és ötödik módosításának értelmében  csak ingyenesen lehet politikai hirdetést közölni a TV-csatornákon, amely a politikai beszéd korlátozása és megfosztja a polgárokat az informálódás lehetőségétől.

  • Megszületett a visszaélésszerű adatigénylés fogalma, miután több szervezet szerette volna megnézni a gyanús trafikpályázatokat. A parlament sürgős eljárásban, két nap alatt elfogadott egy olyan törvényt, amelynek alapján visszaélésszerűnek lehet minősíteni olyan közérdekű adatigényléseteket, amelyek túl nagy terhet rónának az adatokat kezelő intézményre.

  • Többször is hivatkoztak ítéletekben „magyarellenes indítékra” roma elkövetők esetében, miközben ha romák ellen követnek el rasszista bűncselekményeket, akkor a vádemelésig is szinte lehetetlen eljutni.

  • Lényegében büntethető lett a hajléktalanság.

  • A Központi Stomatológiai Intézet kiírta az ajtajára, hogy HIV- és AIDS-betegeket nem látnak el. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság ezért egyébként elmeszelte az intézetet.