Letartóztatták Kiss Ernőt

2013.12.12. 16:28 Módosítva: 2013.12.12. 16:29
A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán őrizetbe vette Kiss Ernő volt dandártábornokot – értesült az Index. Az egykori főrendőr csütörtökön előzetes letartóztatásba került.

Úgy tudjuk, hogy Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok előzetesbe került, információnk szerint jelenleg a Nagy Ignác utcai börtönben van.

Értesülésünket, miszerint az egykori dandártábornokot letartóztatták, Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője is megerősítette, az Index megkeresésére ezt válaszolta: 

Dr. K. Ernő nyugállományú rendőr dandártábornokot 2013. december 11-e napján gyanúsítottként hallgattuk ki vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt. A gyanúsítottat szerdán őrizetbe vettük, a mai napon a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte előzetes letartóztatását a tanúk befolyásolásának veszélyére hivatkozva, a Központi Nyomozó Főügyészség indítványára. Az előzetes letartóztatást 1 hónap időtartamban rendelte el. A gyanúsításban megfogalmazott tényállásról a nyomozás érdekeire tekintettel nem nyilatkozunk.  

A kilencvenes években Kiss Ernő a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot vezette, ez a rendőri szerv dolgozott egyebek mellett az alvilági leszámolások és robbantásos merényletek ügyeiben is. Azt nem tudni, hogy a mostani őrizetbe vétele összefügg-e azzal, hogy több ilyen alvilági leszámolásos ügyben újra nyomoz a rendőrség.

Mi az a „vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés"?

Nem csoda, ha valaki nem érti, pontosan mit is követett el Kiss Ernő a nyomozó főügyészség szerint, ezért megmagyarázzuk. Ennek a fura nevű tényállásnak a lényege, hogy valaki (ez esetben Kiss Ernő) azt mondja valakinek, hogy meg tud vesztegetni egy hivatalos személyt (a másik ember érdekében), de valójában nem tud, azaz nem is veszteget meg senkit. Ha megveszteget, akkor ugye már vesztegetés a vád. Tehát a gyanúsítás szerint Kiss nem vesztegetett meg senkit, de azt állította valakinek (vagy valakiknek), hogy az ő érdekében (érdekükben) meg tud vesztegetni egy hivatalos személyt. Ez pedig a befolyással üzérkedés minősített esete. 

Régen ittasan karambolozott

Kiss Ernő még a XIII. kerületi rendőrkapitányság vezetője volt  2007-ben, de az akkori országos rendőrfőkapitány a megbízását visszavonta, mert ittasan balesetet okozott: parkoló autókba rohant bele a Petneházy utcában, majd távozott a helyszínről, és felettesét úgy tájékoztatta, hogy az autója eltűnt, ellopták. Szintén 2010-ben alig egy óra elteltével kétszer is ittas vezetésen kapták a rendőrök a III. kerületben. A dandártábornokot vérvételre előállították, majd elvették a jogosítványát. A volt főrendőr ekkor ismét autóba ült, de nem sokkal később ismét elkapták, akkor már a slusszkulcsot is elvették tőle. Ebben az ügyben 2013-ban kezdődött a bírósági eljárás.