Nem jár bírság a járdasózásért

2013.12.12. 17:40

Nem igaz a napok óta terjedő hír, hogy akár 50 ezer forintos bírságot is kaphat, aki sózza a járdát. A sózás már egy éve nem számít szabálysértésnek - írja a délmagyar.hu. Czobor Anita, a szegedi Közterületfelügyeleti Csoport osztályvezetője elmondta, hogy a 2012-es szabálysértési törvény már nem bünteti a járdasózást, de a tulajdonosok továbbra is kötelesek a házuk előtti járdát letakarítani. 

A ház előtti sóhasználatot a fás szárú növények védelmében tiltotta meg egy 2008-as kormányrendelet. Igaz, a jogalkotó csak a járdára szórt sótól védte a fákat, a közutakon használt több ezer tonnától már nem - írja a délmagyar.hu.

Bár már nem tilos a sózás, szakemberek azt javasolják, a konyha- és útszóró só helyett kalcium-kloriddal kevert jégoldó zeolitot használjanak. A gond csak az, hogy a sima só kilójáért 49 forint kérnek, a környezetbarátnak tartott anyag ára pedig ennek duplája. Szeged önkormányzati tulajdonú járdáit a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. tisztítja, ők a közutakon egy rész só három rész homok keveréket használnak.

A hóeltakarítás rejtelmeiről ebben a cikkünkben olvashatnak részletesebben.