Nyerhet-e Toroczkai a DK-sok nélkül?

2013.12.15. 09:37

Három településen tartanak ma polgármester-választást, két községben új képviselő-testületet is választhatnak a helyiek. Főleg azért lesz izgalmas a mai nap, mert kiderülhet, támogatják-e az ásotthalmi DK-szimpatizánsok a székházostrom emblematikus figuráját, Toroczkai Lászlót pártjuk rosszallása ellenére.

Ezek lesznek egész pontosan:

  • Ásotthalmon (Csongrád megye) önfeloszlatás miatt tartanak időközi önkormányzati választást. A választáson két polgármester-jelölt, míg a hat képviselői helyért tizenhárom jelölt indul.
  • Máriahalom (Komárom-Esztergom megye) településen is önfeloszlatás miatt tartanak polgármester- és képviselő-választást. Polgármestert négy jelölt közül lehet választani, a négy képviselő-testületi helyért tizenhárman indulnak.
  • Almáskeresztúron (Baranya megye) a korábbi településvezető halála miatt kellett új választást kiírni. A polgármesteri tisztségért három jelölt verseng.

Az önkormányzati választás egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. A választókat reggel 6 és este 7 óra között várják a szavazókörökben. A 11 órai adatok szerint a választásra jogosultak 10 százaléka szavazott.

Természetesen mindhárom településnek meg van a maga története, az egyik legérdekesebb mégis Ásotthalom, ahol az eddigi fideszes vezetőt saját képviselőtársai puccsolták meg, írta a Magyar Narancs csütörtökön. A négyezer fős dél-alföldi település vezetéséért a fideszes Petró Ferenc és Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye mozgalom elnöke szállt ringbe, aki a Csongrád Megyei Közgyűlésbe jobbikos színekben jutott be.

Toroczkai Lászlót, aki az őszödi beszédet követő székházostrommal vált híressé, és aki 2011-ben egy hangelvételen arról beszélt, hogy agyonlőné Gyurcsány Ferencet, meglepő módon épp a helyi DK-sok, Gyurcsány Ferenc követői támogatták. Szerintük ugyanis Toroczkai a változást ígéri, ők pedig azt akarnak. Egy helyi DK-s, Márki József odáig merészkedett, hogy azt mondta: „akkor is Toroczkaira szavaz, ha Gyurcsány ezért fel is hívja". Nem kellett sokat várnia, hogy valamit jelezzen a pártvezetés: szombaton Gréczy Zsolt, a párt szóvivője azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy Márkit kizárják a pártból. A többiek viszont tagok maradhatnak.

Másik érdekesség, hogy a helyi DK-sok nem is olyan régen még MSZP-sek voltak, aztán testületileg átigazoltak a volt miniszterelnök pártjába.