Színes borítékban szavazhatnak az átjelentkezők

2013.12.16. 07:59 Módosítva: 2013.12.16. 08:02

Leragasztott, színes borítékban adhatják le szavazataikat tavasszal azok, akik a lakóhelyüktől távol szavaznak, ezzel a korábbi visszás jelenségeket akarják kiküszöbölni, mondta a Magyar Nemzetben megjelent interjúban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője. A borítékok színéről ugyanakkor csak annyit tudni, hogy nem fehérek lesznek.

Pállfy azt mondta, igazolással a jövőben nem lehet szavazni. Az átjelentkezés lehetőségével viszont a választók ezentúl akkor is a lakóhelyük szerinti jelöltet választhatják, ha máshol szavaznak. Ha valaki például Békéscsabán lakik, de Hévízen üdül, akkor is békéscsabai szavazólapot kaphat kézhez. Ez akár azt is jelentheti, hogy a 106 egyéni választókerületben 106-féle szavazólap lesz, írja az MTI.

A választóknak előzetesen a lakóhelyükön kell bejelenteni, hol akarnak szavazni. A jegyző ilyenkor kivezeti őket az ottani névjegyzékből, egyúttal feltünteti a másik szavazókör névjegyzékén. A borítékot a szavazáskor le kell majd ragasztaniuk, különben a voks érvénytelennek minősül.

Az átjelentkezők borítékait – a külföldön dolgozók szavazataival együtt – felbontatlanul el kell juttatni a lakhely szerinti választási bizottsághoz, ahol összeszámolják majd.

Az igazolással szavazók közül több százan álltak sorban még este hét óra után is a XIII. kerületben a 2010-es választásokkor.