18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Fétisvideót forgattak egy mentőkocsiban

2013.12.17. 14:37

Megdöbbentő videókat kaptunk egy olvasónktól: az egyik felvételen az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) régebbi egyenruhájában, egy mentőkocsiban oxigénmaszkkal lélegeztetnek egy lihegő, teljesen meztelen nőt, a másikon pedig egy lakásban, szintén régi OMSZ-es egyenruhában és felszerelésekkel „újraélesztenek” egy másikat, akiről a folyamat során az összes ruháját levágják, így végül ő is teljesen meztelenül látható. A felvételeken magyarul beszélnek.

Sürgősségi ellátás túladagolás után

Az eredeti videókon sem az öntudatlan páciensek arca, sem a nemi szerveik nincsenek kitakarva, ami felveti a gyanút, hogy nem engedéllyel készültek. A felvételeket ezért megmutattuk egy mentős szakembernek is.

Szerinte a felvételek valószínűleg megrendezettek, mert „egy újraélesztés nem így néz ki, nem így viselkednek az emberek, és a beteg sem ilyen, ha visszajön”. A szakember ezekre a furcsaságokra mutatott rá:

  • a CPR-t (mellkasnyomkodás) nem hagyja abba az orvos, ha egyszer elkezdte;
  • ha gyógyszert adnak, akkor hangosan mondják, hogy ki, mit, mennyit és miért;
  • a defibrillátor lapátját soha nem dörzsölik össze, hanem a mellkasra kenik a kenőcsöt;
  • a mentőben ketten vannak, ami azt jelenti, hogy az egy olyan kocsi, amelyik nem adhat annyi gyógyszert, ami egy újraélesztéshez kell, ezért nem indulhatnának el a kórház felé, hanem meg kellene várniuk egy segélykocsit;
  • rossz helyre teszik az EKG tappancsokat és nem végeznek kontrollvizsgálatot;
  • a mentőkocsiban fekvő betegnél teljesen értelmetlen, hogy levetkőztetik, ha túladagolt lenne, akkor nem így nézne ki az EKG-ja, és nem adnának neki oxigént, ha már így is hiperventillál.

Mindezek fényében úgy tűnik, hogy a videók nem ismeretterjesztési vagy oktatási céllal készültek. Valószínűbb, hogy erotikus célokat szolgálnak: a hasonló újraélesztős fétisvideóknak jelentős online rajongótábora van.

Újraélesztik az eszméletlen nőt

A videókat az OMSZ-nek is elküldtük. Győrfi Pál, a mentők szóvivője elmondta, "a felvételeken az OMSZ-tól független, ismeretlen célból megrendezett jelenetekről van szó, hiszen a jármű, a felszerelések, a ruhadarabok eltérnek az OMSZ jelenlegi eszközeitől, egyenruháitól". A második videóban feltűnő mellényt viszont valóban használták régebben az OMSZ-nél, ezért a mentőszolgálat megfontolja a feljelentés lehetőségét is, mivel a videó csorbíthatja a mentőellátásba vetett bizalmat.

Győrfi azt is furcsának tartja, hogy a jelentekben kizárólag nők szerepelnek, mivel az OMSZ mentőegységek egy-egy mentőtiszt vagy orvos kivételével férfiakból állnak az alkalmazott technikák pedig többször szakszerűtlennek tűnnek. Győrfi hangsúlyozta, az OMSZ szabályzata szigorúan tiltja film vagy fénykép készítését a betegellátás során.

Az OMSZ egy mentőápolója a cikk megjelenése után levélben jelezte, hogy a videókon csak egy olyan táska látszódik, amely hasonlít az OMSZ-nél használtra, de a többi eszközt feltehetően interneten rendelték. "Régi német mentőkből származó eszközök – a videóban láthatóhoz hasonlóak is –, sőt egész mentőautók is vásárolhatók az interneten" – írta az ápoló.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport