Orbán = Ferenc pápa

2013.12.19. 14:05
Megnéztük, mi van az interneten túl: itt az Index nyomtatotthetilap-szemléje, szeretettel.
  • A Heti Választ középen kinyitva szembetaláltuk magunkat Fürjes Balázs Budapest-fejlesztési kormánybiztossal, aki egy szponzorált Budapest-mellékletet harangoz be. Itt olyan izgalmas kérdésekre ígér választ, mint: „hogyan teszi otthonosabbá, élhetőbbé a várost Tarlós István főpolgármester és csapata (...) milyen gyümölcsökkel jár, ha a főpolgármester és a miniszterelnök, a Városháza és a kormány összefogással építik a várost”. És akkor még nem is olvastuk Borókai Gábor sietve átlapozott vezércikkét, mely mélyenszántó történelemfilozófiai gondolatokkal kápráztatja el a konzervatív olvasótábort: „Európának kezd elege lenni a gyenge legitimációjú, a lelkekkel mit sem törődő, a piacok által irányított intézmények uralmából.” Szerencsére Magyarországon „az átalakulás erői hathatós képviseletet találtak, szemben a piaci logikát reprezentáló, lejárt szavatosságú vagy kiforratlan egyéniségű vetélytársakkal”. Borókai félreérthetetlen utalást tesz arra, hogy a lelkekkel törődő kormány feje ugyanazon „hús-vér vezetők”, „erős karakterek” sorába illik, mint Ferenc pápa. Innentől kezdve érdemes bármi egyebet is kiemelni a 109 oldalból? Na ugye, hogy nem.
  • HVG szintén dupla számmal jelentkezett karácsony előtt, csupa olyan cikkel, amelyeket nem 1-2 perc elolvasni. A lap újságírói utánanéztek például annak, hogy a politikai hívószavak közül melyek voltak a legnépszerűbbek a parlamentben 2010 óta. A NER például az volt, összesen 1415-ször említették. A rezsi, rezsicsökkentés, rezsiharc, rezsiháború közel ezerszer hangzott el a T. Házban. Ugyancsak a HVG ír arról, hogy a CBA-csoport tulajdonosai és vajdasági magyar politikusok felé vezetnek a szálak a valaha szerbiaii mintagazdaság, a Krivaja privatizációs botrányában. De írnak arról is, hogy ad saját politikusainak, kegyeltjeinek felmentést a kormány az általános szabályok alól.  
  • Figyelő is dupla számmal jött ki, benne pedig egy Varga Mihály-interjúval, amelyből rögtön az elején kiderül, hogy a piac is a kormánnyal együtt nevet azon, hogy Magyarországot a hitelminősítők a bóvli kategóriájába sorolták. A pénzügyminiszter arról is beszél, hogy inkább hisz az adóhatóság egykori vezetőjének, mintsem annak a Horváth Andrásnak, aki szerint éppen az adóhatóság huny szemet egy ezermilliárdos áfacsalás felett – úgyhogy Varga szerint ezért nincs is szükség parlamenti vizsgálóbizottságra.