Balogh nem tudja, mennyi volt a budai villa

2013.12.20. 08:48 Módosítva: 2013.12.20. 10:48

A házamat 13 éve vettem, igaz, már nem emlékszem, mennyiért. Ennek a megvásárlásakor is volt vagyonosodási eljárás. De akkor is tiszta voltam, amikor pár éve meggyanúsítottak, hogy az alapítványnak vett 16 éves autót én használom - mondta a Blikknek Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke, akinek budai otthona előtt szerdán este tüntetést tartott a Fidesz ifjúsági tagozata.

Balogh István mentővel indul munkába budai otthona előtt
Balogh István mentővel indul munkába budai otthona előtt
Fotó: Indexvideó

A Blikk szerint furcsa, hogy valaki nem emlékszik a budai villája árára. Az előkelő környéken az utcában egy hasonló ingatlant most 150 millió forintért kínálnak. Az Index videósai a villa közelében több felvételt is készítettek Balogh Istvánról, amint reggel a Gyermekrák Alapítvány betegszállító autójával megy munkába, majd az autóval a dugót kikerülve a síneken halad.

A Gyermekrák Alapítványnak 604 millió forintja pihen kamatozó bankszámlán. Ebből kapja nettó 523 ezer forintos fizetését Balogh István. Az alapítvány helyzetével részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Az alapítvány elnöke azt mondta: 2012-ig nem kapott semmilyen fizetést az alapítványtól. Balogh szerint „jóakaróik" folyamatosan feljelentik őket, de eddig sem az adóhivatal, sem az ügyészség nem talált semmilyen hibát a működésükben. "Minden egyes ellenőrzésnek és vizsgálatnak örülök, mert tudom, hogy semmit sem találnak" – szögezte le az elnök. Az olyan alapítványok vezetőinek, amelyek évi 50 milliónál nagyobb állami támogatást kapnak, vagyonnyilatkozatot kell tenniük.  

Balogh István korábban fotósként dolgozott. 1996-ban az akkor hároméves fiánál rákot diagnosztizáltak. Feleségével minden követ megmozgattak, hogy gyermeküket megmentsék. Fiuk gyógyulása után történetüket a Gyerekrák című könyvben írták meg. Ezután egyre több beteg gyerek családja kérte Balogh István segítségét. Ezért döntött úgy 1997-ben, hogy feladva korábbi hivatását, létrehozza a Gyermekrák Alapítványt.

Évente 60 ezer ember ajánlja fel az adója egy százalékát a Gyermekrák Alapítványnak. A szervezet általában a felajánlási listák élén végez, és rendszerint évi 250-300 millió forintból gazdálkodik.

Szóljon hozzá az Index Facebook-oldalán!