Vendégmunkásroham az M1-es autópályán

2013.12.21. 14:21

Forgalomtorlódás van az M1-es autópálya Győr megyei szakaszán a Nyugat-Európában dolgozó, és szabadságukra hazatérő vendégmunkások, illetve kisebb koccanásos balesetek miatt.

A Hegyeshalom felől Budapest irányába tartók nagy száma lassítja a közlekedést, a 150 és 142 km-szelvény között lépésben halad a forgalom. Lébény közelében egy kamion hajtott az árokba. Személyi sérülés nem történt, a helyszínelés nem akadályozza a közlekedést.

Eközben több határnál a kifelé tartó sávokban is hosszúra nőtt a várakozási idő. A Röszke Autópálya-határátkelőhely előtt feltorlódott kilépő kocsisor miatt Tompa irányába terelik a forgalmat a rendőrök. Röszkénél több órás várakozás alakult ki. A hazánkból kilépő sor összeér a Szerbiába belépő kocsisorral, így a magyar rendőrök a kiléptetést tovább nem tudják gyorsítani.

A rendőrség a forgalmat az M5-ös autópálya 173-as kilométerénél Tompa irányába tereli. A gyorsabb átlépés érdekében azt javasolja a rendőrség, hogy az ásotthalmi vagy a tiszaszigeti átkelőt használják inkább, bár mindkét határátkelőhely kilépő oldalán 1-1 órát kell várakozni. Közben mindhárom határátkelőhelyen erős a belépő irányú forgalom is, melynek oka a Szegedre karácsonyi bevásárlásra érkezők rohama. Emiatt Ásotthalmon és Tiszaszigeten 2-2 órát, míg Röszkén 1 órát kell várakozni a beléptetésre. Valamennyi átkelő teljes kapacitáson működik.

De több órás várakozás alakult ki a személy- és teherforgalomban a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson is szombat délelőtt. 

Karácsonyig a kilépő oldalon várható torlódás a Nyugat-Európából szabadságra indulók rohama miatt, míg az ünnep után mindkét irányban jelentős torlódások alakulhatnak ki. A pravoszláv karácsonyt követően (2014. január 8-tól) a határátkelőhely belépő oldalára nehezedik majd nyomás előreláthatóan egészen 2014. január 20-ig.