Most sóhajtson!

2013.12.30. 08:15

Csökkent a levegő szállópor-koncentrációja, hétfőn már csak Salgótarján és Nyíregyháza levegőjét minősítette egészségtelennek az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI). A fővárosban „elfogadható” a levegő, írja az MTI.

Vasárnap még Sajószentpéteren veszélyes, Putnokon, Kazincbarcikán, Miskolcon, Salgótarjánban és Budapesten pedig egészségtelen volt a levegő a magas szállópor-tartalom miatt.

Hétfőn az OKI térképén már csak két települést jelöltek narancssárgával. Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét kifogásoltnak minősítették, a többi településen elfogadhatónak számít a levegő minősége.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.