Csak fiatalokat vár az Egyenlő Bánásmód Hatóság

2014.01.02. 13:57
A diszkriminációellenes hatóság dizájnpályázatot hirdetett, amire csak 35 év alattiak pályázhatnak. Máskor épp ők szokták elmarasztalni azokat a cégeket, akik csak fiatalokat akarnak felvenni. A saját pályázatukkal szerintük nincs gond.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság honlapján az első dolog, ami a látogatót fogadja, a "Váltsd valóra!" dizájnpályázat felhívása. A jeligés pályázatra sorozatgyártásra is alkalmas grafikai terveket várnak: a kiírás szerint fiatalok használati tárgyaihoz, például táskához, telefontokhoz, kulcstartóhoz kell arculatot tervezni.

A felhívás szerint a cél "a jogtudatos magatartást képviselő trend kialakítása a fiatalok arculatválasztásaiban", továbbá az, hogy a nyertes pályamunkákból készült tárgyak "erősítsék az EBH arculatát, és a tárgy-, a forma és vizuális kultúra eszközeivel támogassák az előítélet és diszkrimináció mentes hozzáállás meghonosodását a mindennapokban".

Pályázni február 14-ig lehet, az első három helyezett pénzdíjat kap. A kiírás szerint "a tervekben lehet humor, szellemesség, de mindenképpen figyelemfelkeltő, kreatív munkákat" látnak szívesen, és kitérnek arra, hogy elsősorban "fiatalos" műveket várnak.

A fiatalosság azonban önmagában nem elég, nem pályázhat akárki. A felhívás szigorúan kiköti: a pályázati felhívásra csak a 35. életévüket még be nem töltött alkotók jelentkezhetnek.

Az EBH működését alapvetően meghatározó, az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény kimondja:

Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt életkora miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne.

A törvény szerint az ilyen megkülönböztetés akkor megengedhető, "ha tárgyilagos mérlegelés szerint az adott jogviszonnyal közvetlenül összefüggő, ésszerű indoka van". Megkérdeztük az EBH-t, szerintük hogy fér össze az EBH lényegével a 35 évesnél idősebb emberek kizárása a pályázás lehetőségéből, és mi indokolta az életkori korlát felállítását a pályázati kiírásban.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság válaszából az derül ki, hogy szerintük nincs semmi probléma a pályázati kiírásukkal.

Gregor Katalin, a Hatósági és jogi Főosztály vezetője válaszában a 2009-ben indult TÁMOP-programjukat ismerette, amelynek a része a dizájnpályázat. Azt írta: a projekt 5 éves futamideje alatt "a hatóság arra törekedett, és továbbra is az a célja, hogy valamennyi korosztályt megszólítsa". Megemlítette, hogy 2010-ben gyermekrajz-és novellapályázattal kifejezetten az általános iskolásokat célozták meg.

Most "lehetőség nyílt megcélozni a fiatal felnőtteket", írta. "Erre tekintettel hirdettük meg a dizájnpályázatot, hiszen ennek a korosztálynak az ízlése a különböző médiatermékekkel leginkább befolyásolható" – áll az EBH munkatársának válaszában. A fiatalokat szólítanák meg tréningekkel, egyetemeken, főiskolákon tartott workshopokkal is. A magyarázat:

"Az ő képzési rendszerükben nem szerepel az egyenlő bánásmód követelményének megtartásával kapcsolatos ismeretanyag, tehát fontos szempont, hogy az általuk leginkább látogatott rendezvényeken (pl. Sziget fesztivál, EFOTT stb.) történő jelenlétünk mellett más módon is felhívjuk a figyelmüket illetve érdekeltté tegyük őket az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatos ismeretek megszerzésében, amelyre a dizájnpályázatot jellegénél fogva is alkalmasnak tartjuk".

Az EBH-hoz egyébként rendszeresen érkeznek panaszok életkori megkülönböztetés miatt, és rendszeresen hoz is jogsértést megállapító határozatokat a hatóság. 200 ezer forintra bírságoltak például egy céget, amiért 20-30 éveseket keresett raktáros-árufeltöltő munkára, egy másik ügyben pedig azért marasztaltak el egy céget, mert az álláshirdetésükben kikötötték, hogy csak 40 éven aluliak pályázhatnak.