Navracsics Tiborral is csak kamuzott Kerényi

2014.01.06. 17:12 Módosítva: 2014.01.06. 21:08
Csütörtökig hírzárlat van a Magyar Krónika néven induló havi folyóirattal kapcsolatban. Közben azonban kiderült, hogy a nyilvánosságra kerület körlevélben szereplő szerkesztői és szerzői gárda egy része nem is tudott a tervekről. Bónusz: Kerényi botrányai a jogsértő könykiadástól a buzizásig.

Nem kapott előzetes értesítést, így csak hétfőn a sajtóból értesült a Magyar Krónika terveiről Navracsics Tibor közigazgatási miniszter. Navracsics neve is szerepelt azon a listán, amely egy tervbe vett kormányoldali folyóirat leendő szerzőit sorolta fel.

Az Index a kormányfő munkatársaitól igyekezett megtudni, milyen üzleti tervekre alapozva indítanák a lapot, illetve, hogy mekkora költségvetési támogatást szánnak a lapindításra. Azt a választ kaptuk, hogy a Magyar Krónika kifejezetten Kerényi Imre projektje, ezért a Kormányszóvivői Iroda válaszolhat kérdéseinkre. A Kormányszóvivői Iroda végül egyetlen mondatos tájékoztatást adott ki: „A január 9-én (csütörtökön) összeülő szerkesztőségi értekezlet megállapodásai és eredményei után tudunk a Magyar Krónika néven induló havi folyóirattal kapcsolatban részleteket mondani”.

Többen elhatárolódtak, Kerényi kamuzott

Nem Navracsics az egyetlen, aki távolságot tart Kerényi lapjától. Vizi E. Szilvesztert a szerkesztőbizottság tagjaként tüntette fel Kerényi Imre, amire az akadémikus levélben határolódott el a projekttől. "Meglepetéssel olvastam különböző internetes portálokon, hogy a Magyar Krónika most induló folyóiratnak szerkesztő bizottsági tagja lennék.

Tájékoztatásul közlöm, hogy sem írásban, sem szóban ilyen jellegű megbízást nem vállaltam el." - írta a Cinknek.

A felkért szerzők százas listájáról eddig ketten jelezték, hogy nemet mondanak Orbán Viktor megbízottjának programjára: A heti válaszos Ablonczy Bálint és Stumpf András utasította vissza a felkérést. Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője azt nyilatkozta a VS.hu-nak, hogy nem kapott felkérést, de ha megkeresnék, elutasítaná. Hankiss Elemér és Fitz Tamás politológus sem látta a meghívót, noha Kerényi kiadott listáján szerepelnek.

A felkért szerzők listáján van maga Orbán Viktor, és neje, Lévai Anikó, továbbá számos A-kategóriás jobboldali politikus: Balog Zoltán, Boros Péter, Deutsch Tamás, Fónagy János, Kövér László, Martonyi János, és Matolcsy György.

A lap főszerkesztője a Demokrata című lap lapigazgatója, Bencsik Gábor lesz.

El vagyok ragadtatva a saját munkámtól
Kerényi Imre a munkájáról beszél egy korábbi interjúnkban

Kerényi botrányai

Kerényinek egyébként nem a Magyar Krónika volt az egyetlen olyan állami pénzből finanszírozott projektje, amelyet úgy vezényelne le, hogy nem egyeztet az érintettekkel.

  • Kerényi 300 milliós állami pénzből könyvsorozatot adott ki, hogy ellensúlyozza a liberális kánont. Ennek jegyében semmibe vette a szerzői jogokat: kérés és engedély nélkül adtak ki többek közt Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda műveit. Bár a sorozatot másfél évig tervezték, Kerényi szerint nem volt idő az egyeztetésekre. További szerzők jogellenes kiadásától csak cikkünk megjelenésének hatására állt el, értesültünk kiadóktól.
  • Kerényi Imre javasolta Tarlós István főpolgármesternek, hogy nevezzenek el közterületet Tormay Cécile-ről, annak ellenére, hogy az irónő közismert antiszemita volt. Tormayról az MTA meg is állapította, hogy közismert antiszemita: "Mind írói, mind közéleti tevékenységének vezérelve volt a fajvédelem és a faji kategóriákban való gondolkodás", írták, így Tarlós végül elállt Kerényi tervének megvalósításától. A miniszterelnöki megbízott később bevallotta, hogy ezt a javaslatát nem beszélte meg senkivel, és nem is kapott rá utasítást.
  • Kerényi nagy port kavart azzal, hogy lebuzizta Alföldi Róbertet. "Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház éppen olyan sikeres lesz, mint Alföldi Róberté, "csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről meg a barátságról, tetszik érteni, meg a hűségről”. Többen követelték, hogy Kerényitől vonják meg miniszterelnöki megbízotti pozícióját.

Kerényit a botrányok ellenére folyamatosan és gazdagon támogatják az államkasszából. Miniszterelnöki megbízottként a „tudatos nemzeti gondolkodás megalapozásért” havi 600 ezer forintot keres. Projektjeire egy kormányrendelet októberben 336,9 millió forintot különített el számára a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Kerényi volt felelős korábban az új alkortmány körül rendezett patetikus projektekért, az alkotmány asztaláért, az alkotmány díszkiadásaiért, és a változtatások miatt azok újranyomásáért. Kerényi szintén Orbán Viktor meghatalmazására alkotmánydicsőítő festményeket rendelt kurzusművészektől, a művekből pedig a Nemzeti Galériában rendeztek kiállítást.

Mi az a Magyar Krónika?

Kerényi Imre így mutatja be a lapot a szerzőknek kiküldött körlevelében:

"A Magyar Krónika reprezentatív és gyűjtendő havi kiadvány. Kordokumentum. Képes e krónika, 60 százaléka fotó, ábra és festmény, 40 százaléka szöveg.

A Magyar Krónika a centrális politikai erőtér építő embereiről szól. Fizikai és szellemi értelemben. Hőseit e folyóirat tisztelettel és szeretettel mutatja be. A Várkertbazár felújítását vezénylő néhai Zumbokúr, a Kossuth teret megálmodó Wachsler úr, a nagyberuházásokat bonyolító Fürjes úr, a Vár 25 elnevezésű felújítási terven munkálkodó Potzner úr, a káptalantóti kertészmérnök asszony, a tejcsináló Cserpes úr, dalcsináló Ákos úr, a kiállításokat varázsló Baán úr, a színházcsináló és öt gyermeket nevelő Vidnyánszkyúr, a borkészítő Bock úr, a lótenyésztő Lázár testvérek meg a többi eredményes ember mesélje el e folyóiratban gyermekkorát is, képzését is és a nagymama krémesét is."

....

A Magyar Krónika célja

a legjobb szerzők megnyerése, kik számlaképesek, s hajlandóak hónapról hónapra megnyilvánulni e folyóirat hasábjain.A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond. A Magyar Krónika jelszava: keresd a jót.Legjobbjaink a gondolkodás négyzethálóját rávetítik a jelenségekre, s ha jót lelnek, megírják. Ha egymásban találják meg a jót, azt is megírják. Itt ne legyen bozótharc.

....

Kérés a szerzőkhöz

Lehet választani.

Így jöhet létre a személyesség varázsa: ezek az oldalpárok az enyémek.

Vagy: ez az oldalpár én vagyok.

Vagy: ez az oldal én vagyok. Vagy: ez a hasáb én vagyok.

Az én világomban a képek is az enyémek.

Az én világomba ne szűrődjön be más entitás.

Így lehet személyes a megnyilvánulás.

Híveink sorvezetőre vágynak. Követendő mintára. Szerzőink felvállalják e szerepet. Vezetik az olvasót.És egymást is.Minden cikk felett a szerző megnyerő fotója áll, alatta személyes adat. Példák: Martonyi János külügyminiszter, Melocco Miklós szobrász.