Ott kell végig tárgyalni, ahol elkezdték

2014.01.06. 17:08 Módosítva: 2014.01.06. 17:19

Annak a bíróságnak kell lefolytatnia és befejeznie a büntetőeljárást, ahol a tárgyalást eredetileg megkezdték, függetlenül attól, hogy az ügyáthelyezés miatt eljárt törvényszékek megállapították az illetékességük hiányát, állapította meg a Fővárosi Törvényszék (pdf).

Az Országos Bírói Hivatal elnöke kapott korábban jogosítványt arra, hogy ügyeket áthelyezzen, ha 

az ügy, vagy a bíróságra az adott időszakban érkezett ügyek meghatározott csoportjának elbírálása a bíróság rendkívüli és aránytalan munkaterhe miatt ésszerű időn belül másként nem biztosítható és a kijelölés nem jár a kijelölt bíróság aránytalan megterhelésével.

De ez az Alkotmánybíróság szerintalkotmányellenes volt, igaz, közben meg is szűnt.

Az egész hogi hercehurcát Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügye váltotta ki. Hagyó és társai korrupciógyanús ügyét ugyanis Kecskemétre utalták, ott is kezdték el tárgyalni. 

Az Alkotmánybíróság döntése után viszont ott azt mondták, ezt mégis inkább Budapesten kellene tárgyalni, mert ők (Kecskeméten) nem igazán illetékesek, ezért visszaküldték az egész ügyet a Fővárosi Törvényszékre.

A Fővárosi Törvényszék közleménye alapján tehát egyértelműnek tűnik, hiába nem akarja például a Hagyó-ügyet tárgyalni a Kecskeméti Törvényszék, ők fogják, mivel ők is kezdték.