Hamarosan eldől, hány helyet vesztenek Bajnaiék

2014.01.08. 17:38 Módosítva: 2014.01.08. 18:52

A Mesterházy-Bajnai tárgyaláson nem születettt végleges megállapodás arról, hogy miként osszák fel a DK bevétele után a 106 egyéni körzetet, tudta meg az Index. Az eddigi megállapodás szerint az Együtt 31 helyen kapott volna lehetőséget egyéni jelöltek indítására, az MSZP a fennmaradó 75 helyet vitte volna. A mostani egyeztetésen annyit tudott elérni a régi szerződését megújítását indítványozó Bajnai-párt, hogy az MSZP is hajlandó lehet beáldozni néhány helyet Gyurcsányék javára.

Az MSZP budapesti elnöke, Molnár Zsolt szerint mind a két félnek be kell áldoznia néhány helyet, az pedig a későbbi tárgyalásokon dől majd el, hogy  mennyi helyet kap majd. az Együtt-PM-nek kell majd felszabadítania. Az alku heves lesz, amit az is jelez, hogy a három párt már most elkezdte kiszivárogtatni,  szerintük milyen megállapodás születik majd.

Egyes MSZP-s források szerint az egyéni helyek többségét az Együtt-PM-nek kell majd felszabadítania.Bajnaiék számára az lehet a legrosszabb verzió, ha nekik kell odaadni a saját keretük felét a DK-nak, azaz Bajnaiék és Gyurcsányék is 16-16 helyet kapnak, és egyet szabadít fel az MSZP.

Ha az MSZP hajlandó lesz több helyről lemondani, akkor valahol a mostani 31 és a minimális 16 között alakulhat majd az Együtt-PM egyéni körzeteinek száma.

Szigetvári Viktor az Együtt-PM részéről azt nyilatkozta lapunknak: "Mesterházy Attila adott szavával ellentétesek és alapvetően tévesek a szocialista forrásokra hivatkozva megírt mandátumarányok és számok. A DK-val nem ultimátumszerűen, hanem érdemi javaslatokkal kíván tárgyalni MSZP-vel közös választási szövetségünk, így konkrét mandátumokról mindeddig szó sem esett.

Mindkét szövetséges fél érdemi áldozatokat kész hozni a győzelem hitét erősítő közös lista érdekében, sem a Együtt, sem pedig az MSZP nem egymás kárára fog egyeztetni a DK-val. Közös feladat a szövetség bővítésének végrehajtása, ha lehetséges a megállapodás. Minden ezzel ellentétes állítás hazugság. Ha mindez megalapozottan szocialista forrásokból származik, akkor ez árt a 2014 tavaszi választási esélyeknek, és nem szövetségesi magatartást, hanem értelmetlen rivalizálást tükröz, ami ellentétes Mesterházy Attila pártelnök adott szavával."