Orbán szerint gáz volt Kerényi levele

2014.01.09. 13:10 Módosítva: 2014.01.09. 21:29
  • Kerényi Imre, a miniszterelnök megbízottja a hét elején megdöbbentő levélben hívta össze a jobboldali értelmiséget, hogy az ideológiájukat hirdető állami lapot indítson.
  • A lap, amiben csak jóról lehetne írni, és aminek alapelveit Kerényi úgy vázolta fel, mintha csak gyengeelméjűekkel dolgozna együtt, nagy  botrányt kavart. A szerzők egy jó része visszamondta a felkérést.
  • Az első szerkesztőségi gyűlést csütörtökre hirdették meg, amelyre Orbán Viktor is elment. Innen indul cikkünk.

Véget ért a Magyar Krónika lapindítója. Az biztos, hogy ez nem Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott napja. Orbán Viktor is elment, meg sokan a meghívottak közül (róluk lejjebb), de ahogy tudósítónknak Kondor Katalin elmondta, Orbán sem igazán rajongott a dolgok állásáért, inkább csak azért jött el, mert Kerényi hívta. Azt mondta, szerencsétlen éppen a választások elé időzíteni egy ilyet.

Persze azt is elmondta, hogy egy ilyennek már rég léteznie kellene, de az biztos, hogy például nem közpénzből kellene a lapot pénzelni. Több távozó meghívott egybehangzóan állította, hogy Orbán leszögezte, ebben a lapban nem lesz közpénz.

Idézték azt is, hogy Orbán szerint szerencsétlen volt a szétküldött levél stílusa, amely állítólag vicc volt, márpedig hivatalos ügyben ilyet nem szabad. Kérdésünkre, hogy nemcsak a stílus, hanem annak lényegi elemei is kritikát váltottak ki, Kondor azt mondta: azt a Kerényi-féle követelményt sem kell szigorúan venni, hogy csak jóról kellene írni. Ezt a pontot számos meghívott bírálta. Kerényi reakcióit firtatva úgy tudjuk: a miniszterelnöki megbízott végig csendben ült, nem szállt vitába bírálóival.

Meglepő módon az is szóba került, hogy jó ötlet-e akkor ilyen lapot tervezni, amikor a nyomtatott lapok példányszáma mindenütt zuhan. Sokak szerint okosabb lenne az online megjelenés. Vagy majd át kellene gondolni.

A miniszterelnök szerint sok munka van még hátra az indulásig, a dolog még sehogy nem áll, a karaktere sem alakult ki, így biztosan nem lehet belevágni. A megbeszélésen nem volt szó azokról, akik nem mentek el. Kondor szerint a jelenlévők közül többen is elmondták a kritikáikat, amik leginkább Kerényi leveléről és a lap támadható beharangozásáról szóltak. 

Más távozók ugyanakkor arról meséltek, hogy mennyire pozitív hangulatú volt a gyűlés, kritikát ők nem hallottak. Sasvári Sándor színész szívesen írna a lapba zenéről, színházról, lovakról, ugyanis lovagol. Egy szakállas úr, aki azért nem árulta el a nevét, mert „őt mindenki ismeri”, úgy gondolta, hogy ez nem kirekesztő lap, mivel a százas listán nem csak egy politikai oldal képviselői szerepelnek. Ugyanerre a kérdésre Kondor Katalin úgy válaszolt: mára nincs értelme jobb- és baloldalról beszélni, így az sem eldönthető, a lap tervezett szerzőinek listáján valóban csak jobboldali érzelmű emberek kerültek fel. 

Ez történt hat előtt

Nagyjából húsz tüntető és újságírók várták a Demokrata szerkesztőségének a bejáratánál a Magyar Krónika alakuló ülésére érkezőket – jelentették a helyszínről tudósítóink. A bejáratot pár rendőr biztosította, a kapuban biztonsági őr állt, kezében a meghívottak nevével. A közelben parkoló miniszterelnöki mikrobusz és az arra vigyázó TEK-esek alapján az ülésen minden bizonnyal részt vesz Orbán Viktor is, de őt egy hátsó bejáraton csempészhették be. A tárgyalás estébe nyúlik, a DK és a Szolidaritás tüntetői már elmentek, csak pár tiltakozó maradt. Görgessen lejjebb a délutáni eseményekért!

A Demokratikus Koalíció tüntetői Szarvas Koppány Bendegúz vezetésével transzparenseket is hoztak: „Állami megrendelést nyertem, megírom”. Vagy: „Április 6.: Megszűnt a rezsim, megírom”. Háromnegyed hatkor megérkezett a Szolidaritás, vagy húszan. 

Elcsíptünk egy meghívott vendéget is, Zárug Péter Farkas kormányközeli politikai elemző értetlenül fogadta, hogy őt Kerényi Imre vicces glosszák írására kérte föl, ami együgyűség, mert ő politikai elemzéseket szokott írni. Azért érkezett, hogy ezt elmondja.

Döbrentei Kornél író is megérkezett, kíváncsi, mi lesz. Azt reméli, hogy nincsenek közöttük köpönyegforgatók. Kondor Katalin is megjelent, azt mondja, ha csak a jót lehetne megírni, az egy hülyeség. És helyesnek tartja, hogy a Heti Válasz újságírói nemet mondtak. „Nagykislány vagyok és el tudom dönteni, hogy írni fogok vagy nem.”

Koltay Gábort azzal támadták le, hogy miért jelent meg, hiszen a kormány kiszúrt vele. Azt mondta, ad egy esélyt a dolognak, a magyar kultúra egyébként is színes. Baán László szerint zseniális marketingfogás volt Kerényi levele, mert az biztos, hogy most már mindenki odafigyel a lapra. Nem tudja, hogy honnan lesz a lapra pénz, de ha az NKA pénzéből finanszíroznák, akkor az szerinte rendben lenne. Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium államtitkára a külpolitikáról írna, ahogy jó ideje a Heti Válaszban teszi ezt. 

Csütörtök este hatkor tartotta alakuló értekezletét az Orbán Viktor nevével fémjelzett Magyar Krónika. A Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által gründolt lap, a Magyar Demokrata Andrássy úti szerkesztőségébe szervezett lapindítóján maga Orbán Viktor miniszterelnök és leendő szerző is beszélt. 

Hétfőn a Cink.hu-n jelent meg először a hír a lap alapításáról egy levéllel, amit Kerényi Imre és Bencsik Gábor, a Magyar Demokrata főszerkesztője címzett a leendő szerzőknek. A hosszú listáról azóta naponta többen jelezték, hogy vagy nem is kaptak megkeresést, vagy nem vállalják.

Többek között Ablonczy Bálint és Stumpf András, a Heti Válasz újságírói, a mandíneres Balogh Ákos Gergely, de Vizi E. Szilveszter is közölte, hogy nem vállalt semmiféle szerkesztőbizottsági tagságot a lapnál, hiába szerepel így Kerényi levelében. Így a csütörtöki lapindítón sem lesznek ott, ahogy az énekes Ákos, és Balog Zoltán nemzetierőforrás-miniszter sem. Boross Péter, volt miniszterelnök, Koltay Gábor, filmrendező, Csík János zenész, Jankovics Marcell, illetve Kondor Katalin, újságíró viszont biztosan ott lesz.

A nyilvánvalóan a kormányhoz húzó lap Kerényiék szerint „sorvezetőként” szolgál majd a „centrális politikai erőtér” hívei számára. A lapot − ami a tervek szerint „nem harcol, hanem örömet mond" − a Polgári Magyarországért Alapítvány adná ki, amelynek kuratóriumi elnöke Balog Zoltán miniszter. Hogy a „félkeményborítós, nagyalakú, nemzetiszín keretbe foglalt, nehéz, jó papírra nyomott, könyvespolcra kívánkozó kiadvánnyal" mi lesz, az többek között a mai értekezleten dőlt el. Az nagyon valószínű, hogy a májusi indulás nem reális.