Gyurcsány ellenzékéből Gyurcsány szövetségese

2014.01.09. 16:25 Módosítva: 2014.01.10. 08:20
Gyurcsány Ferenc ellenzékeként indultak 2008-ban, elutasították a gazdaság- és társadalompolitikáját, a 2006-os események kezelését, most mégis szövetségesek lesznek. Külön listát akartak Bajnai Gordon vezetésével, most már belemennek a Mesterházy Attila vezette közös listába is. Az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért párt tényleg minden alárendel Orbán Viktor leváltásának.

A Párbeszéd Magyarországért párt politikusai még az LMP szakadása után is élesen kritizálták a volt miniszterelnököt, Jávor Benedek pedig tavaly október 23-a után elképzelhetetlennek nevezte, hogy az MSZP és az Együtt-PM szövetségébe Gyurcsányt is bevegyék.

Most ez mégis megtörténik, az ez ellen tiltakozó millás Juhász Péterrel ellentétben azonban a PM kitart Bajnai és a pártszövetség közös stratégiája mellett. Lenyelik akár az MSZP, akár a DK elnökét, akármi is volt korábban az álláspontjuk.

Muszáj volt elsőnek lépni

Az Együtt egyik politikusa az Indexnek név nélkül arról beszélt, az együttműködést mindenképpen ki kellett nyitni a DK felé, ha pedig ezt nem ők kezdeményezik, hanem az MSZP, akkor még szűkebb lett volna a mozgásterük az alkudozás során.

Egy PM-es forrásunk szintén név nélkül azt mondta, az ellenzéki választók részéről túl erős volt a nyomás, értelmetlen és öngyilkos lépés lett volna azzal szembemenni. A PM ráadásul teljesen hozzákötötte magát Bajnai Gordonhoz, sem infrastruktúrája, sem támogatottsága, sem politikai tere nincs ahhoz, hogy három hónappal a választások előtt irányt változtasson. De szándék sincs rá.

Úgy tudjuk, a Párbeszéd Magyarországért pártban tegnap beszéltek a kialakult helyzetről, ami nem más, mint gyakorlatilag a párt számára elképzelhető legrosszabb forgatókönyv. Január 6-a előtt még élt a halvány remény a választói szövetségben, hogy Bajnai Gordon nyilvánosan is bejelentett háttérbe húzódásával és a többi fél hasonló áldozatvállalásra felszólításával Mesterházy és Gyurcsány is talán önmérsékletet tanúsít majd. Vagy ha Mesterházy nem is meggyőzhető, abban azért többen bíztak, hogy a sérelmek miatt majd az MSZP úgyis távol tartja a közös listától Gyurcsányt – az Együtt egyik ismert politikusa hétfőn még erre utalt az Indexnek.

A remény egyáltalán nem volt alaptalan, az MSZP egyik elnökségi tagja még szerdán is arról beszélt, elvi álláspontja volt mindig is, hogy Gyurcsány Ferenc nem szerepelhet egy közös listán, Mesterházy Attila pedig korábban szintén tartotta magát ehhez.

Csütörtökön viszont a Népszava már arról írt, Gyurcsány akár a harmadik helyet is megkaphatja. A szocialisták puhulását a tárgyalások felgyorsítása mellett az is magyarázza, hogy egyre többen gondolják úgy, ha már a DK bent van az összefogásban, kifelé úgyis mindegy, Gyurcsány kap-e listás helyet vagy sem.

Mesterházy és Gyurcsány is jöhet

Célunk a kormányváltás, mi mindent annak rendelünk alá, hogy Orbán kétharmados rezsimjét leváltsuk. Ezért tárgyalunk, ezért a közös lista is. 

– másolta és osztotta meg egy az egyben a PM hivatalos Facebook-oldala az Együtt 2014 oldalának üzenetét. Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke az Indexnek azt mondta, a PM hivatalos testületei többször is megerősítették, hogy egyetértenek a tárgyalások újranyitásával, és a DK bevonásán túl adott esetben a közös listát is támogatják. A tárgyalásokon a delegációban a pártot Jávor Benedek társelnök mellett Karácsony Gergely képviselte.

– A PM egy Mesterházy Attila vezette közös listát, a listán pedig magát Gyurcsány Ferencet is el tudja fogadni?

– Igen.

Scheiring Gábor, az Együtt-PM parlamenti képviselője határozott igennel válaszolt a kérdésünkre, és meg is indokolta:

Most nem az a kérdés, hogy megújítjuk-e a politikát, megújítjuk-e a baloldalt, hanem az a kérdés, hogy leváltjuk-e Orbánt. Minden más logikailag csak ez után következik.

Szerinte Mesterházy Attila közös miniszterelnöksége következménye annak, hogy szorosabbra kell vonni az együttműködést. Hogy Gyurcsány Ferenc a közös listán is szerepel, vagy csak egyéni képviselőjelöltként, aközött pedig nem látja a nagyon erős politikai különbséget. Scheiring kérdésünkre azt is elmondta, ő maga továbbra is vállalja az ellenzéki szövetség egyéni és listás képviselő-jelöltségét. Az MSZP-vel és a DK-val kötendő szövetséget rövid távúnak nevezte, és arra a kérdésre, hogy akkor ez most a Karácsony Gergely által még korábban bedobott technikai koalíció ötletére hajaz-e, igennel válaszolt. Illetve azt mondta, a választás tulajdonképpen egy Orbán Viktor elleni népszavazás lesz a most felálló közös listával.

Nem változott a vélemény Gyurcsányról

Scheiring azt állítja, hogy Gyurcsány és a 2010 előtti kormányok megítélése a párton belül nem változott. Ahogy az sem változott, hogy ők a kezdetektől azt mondják, a DK-nak is helyet kell biztosítani az együttműködésben.

Ez így is van, az együttműködésnek a most kialakulni látszó formáját viszont elutasították. A PM a tavalyi MSZP–E14-tárgyalások során végig élesen ellenezték a szocialistákkal közös lista gondolatát. Hogy egy ilyen lista a DK-val is kiegészüljön, sőt hogy azon maga Gyurcsány Ferenc szerepeljen, az meg egyenesen kizártnak tűnt, október 23-a után Jávor Benedek ezt ki is zárta:

Jávor Benedek kérdésre válaszolva elképzelhetetlennek nevezte, hogy az MSZP-Együtt-PM szövetségbe felvegyék Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét.

Pár hónappal korábban, júliusban is így volt ez:

Egy korszakváltó koalícióba nehéz belelátni Gyurcsány Ferencet. 

Az indoklás pedig Jávor egy májusi blogbejegyzése szerint így szólt:

Ha nem sikerül megújítani az ellenzék üzenetét, akkor nem csak azért volt hiábavaló a kiválásunk, mert egy esetleges ellenzéki győzelem esetén csupán rekonstruálnánk a korábbi hibákat. Hanem azért is, mert ez a győzelem nem is fog bekövetkezni. Nem fog bekövetkezni, ha nem tudunk őszintén szembenézni a 2004-es népszavazással, 2006 őszével vagy a Zuschlag–Hunvald–Hagyó-tengellyel, a 2002-2010 közötti kormányzás kudarcaival, a programok eredendő tévedéseivel.

Scheiring azonban úgy emlékszik, ők soha nem zárták ki kategorikusan az együttműködést a DK vezetőjével:

Nem mondtunk olyat, hogy eleve nem lehetséges a kormányváltás Gyurcsány Ferenccel. Azt mondtuk, hogy együttműködés legyen a DK-val, csak lazább. Ez nem jött be.

A nyilvánosságszerkezettel volt baj

A PM-nek a tavaly augusztus 29-én bejelentett Bajnai–Mesterházy-megállapodás felelt meg, mely szerint az Együtt-PM külön listán indult volna. Hogy ez miért nem működött, azt Scheiring szerint később majd mindenképpen ki kell értékelni:

Az okokat részletesebben meg kell vizsgálni és meg is fogjuk, amikor eljön az ideje. Alapvetően a legfőbb oka annak, hogy a két lista nem tudott működni, a nyilvánosságszerkezet volt. A durva ellenségképgyártásra épülő nyilvánosságszerkezetben, amit a Fidesz megosztó politikája vezérel, az ellenzéki viták felnagyítódtak, és a felület is kevés volt, hogy a két listás korszakváltó pólus üzenetét felépítsük. Büszke vagyok arra, hogy ezt megpróbáltuk, jó eszköz lett volna a kormányváltásra, de egyértelműbb üzenetre volt szükség.

Egy névtelenül nyilatkozó PM-tag viszont Karácsony Gergely stratégiáját okolta azért, ahová a párt jutott. Állítása szerint a Schifferrel szakító LMP-seknek Karácsony többek között azzal érvelt – akkor még meggyőzően – a Bajnai vezette Együtthöz való csatlakozás mellett, hogy az ellenzéki összefogásban így lehet majd háttérbe szorítani a szocialistákat és megpróbálni a saját elképzeléseik szerint formálni az ellenzéki térfelet, „ehhez képest most az van, hogy a vezér Mesterházy, a szövetséges meg Gyurcsány".

Az Atv.hu egy korábbi cikke szerint egyébként Karácsony 2012 novemberében, még LMP-tagként egy egyetemi fórumon arról beszélt, a szövetségkötésre azért van szükség, hogy „kihúzzuk az összefogást a szocik seggéből″. 

A PM nem a Milla

Scheiring Gábor az Indexnek tagadta, hogy a millás Juhász Péterhez hasonlóan a PM-ben többen a háttérbe vonulásukat, esetleg a kiszállásukat fontolgatnák Mesterházy és Gyurcsány miatt.

Érthető szomorúság van sokakban, hiszen külön listán akartunk indulni. De helyesen döntöttünk akkor is és most is.

Kerestük telefonon Jávor Benedeket is, hogy a korábban tett nyilatkozatait hogyan tudja összeegyeztetni a mostani helyzettel, és gondolkodik-e esetleg a lemondáson. Sajnos nem értük el, Scheiring Gábor szerint viszont nem:

Nem tudok róla, hogy Bencében bármilyen ilyen irányú kérdés felmerült.

A PM társelnökének, Jávor Benedeknek mindenesetre sikerült megúsznia, hogy egy listán kelljen szerepelnie szocialista és DK-s politikusokkal, ő ugyanis a párt EP-listáját vezeti. A párt tavaly októberben elfogadott listája állítólag érvényben maradt, de hogy a közös listán hová kerülnek majd fel a politikusaik, az természetesen a pártok közötti tárgyalások lezárultával dől el. A PM által állított országos lista élén befutónak tekintett helyen Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor és Dorosz Dávid neve szerepel.