Betiltották a Magyar Hajnal rendezvényét

2014.01.10. 19:56
A szélsőjobboldali párt a "becsület napjára" szervezett emlékezést, de a rendőrség megtiltotta. A titkosszolgálat figyeli a részben volt jobbikosokból alakult pártot.

A német és magyar alakulatok 1945. február 11-eu kitörésére szervezett volna megemlékezést a Magyar Hajnal Mozgalom Párt, ám a rendőrség ezt megtiltotta. A "becsület napja" a magyarországi szélsőjobboldal egyik legnagyobb éves eseménye, a párt ezúttal a Vérmezőre szervezte a megemlékezést, amelyre mintegy háromszáz embert vártak volna. 

A budapesti rendőrfőkapitány a tiltás indoklásában egyebek mellett azt írta: a rendezvény alkalmas arra, hogy mások emberi méltóságát sértse és fennáll a veszélye annak, hogy a megemlékezésen szélsőjobboldali, náci eszméket terjesztenek. A határozatból az is kiderül, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal készített egy "Titkos" minősítésű, harminc évre titkosított álláspontot is, a rendőrkapitány erre is utal a tiltás indoklásában.

A "becsület napjára" 1997-ben emlékezett meg először a budai Várban a szélsőjobboldal, pontosabban a Györkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal. 1998-ban és 1999-ben a rendezvényt a máshol tartották, legutóbb pedig 2012-ben volt ilyen megemlékezés. Akkor azon a Jobbikkal szövetséges Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái is részt vettek.

Egyébként mi soha nem értettük, hogy a magyar náciknak mi ünnepelnivalójuk van ezen az egészen. A dolog eleve ott kezdődik, hogy Hitler komolyabb stratégiai nyereség reménye nélkül, tudatosan feláldozta a magyar fővárost. A "becsület" napja pedig nem volt más, mint a világháborús szinten is kiemelkedően véres ostrom során a Budai Várba szorult csapatok és a civilek cseppet sem hősises lemészároltatása. A 24 000 német és 20 000 magyar katona, illetve néhány ezer civil többségét ugyanis a Széll Kálmán tér-Margit körút felé zúdulva a felkészült szovjetek tankokkal, aknavetőkkel és géppuskákkal várták. A menekülés véres káoszba fulladt, csak 10 000 ember tudott valahogy átevickélni a szovjet vonalakon, de közülük is csak 785-en érték el a németeket. 

További adalék a kitörés hősi jellegéhez, hogy a felszínen menekülőket a német és a magyar főparancsnokság lényegében koncként dobta oda a szovjeteknek, hogy fedezzék az ő föld alatti menekülésüket. Ezt az általunk is bejárt Ördög-árok mocskában hajtották végre, de a Budakeszi útnál felszínre bukkanva Karl Pfeffer-Wildenbruch SS Obergruppenführerék is szovjet fogságba estek.