Orbán Viktor illegális utat adott át?

2014.01.11. 17:35

A Védegylet megdöbbenéssel értesült róla, hogy Orbán Viktor átadta az Őrségi Nemzeti Parkban lévő Felsőszölnököt Kétvölggyel összekötő utat. "Az útépítés ellen folyamatban van egy bírósági per, mégis hivatalosan is átadták a véleményünk szerint illegálisan épülő utat" - írta az egyesület közleményében.

Két-három telektulajdonos az útépítés megkezdésekor eleinte magánjellegű tiltakozást indított,2013 májusában pedig a Védegylet pert indított, hogy megakadályozzák az útépítést, mivel szerintük a kétvölgyi erdők teljes kiirtása zajlik, illetve lejártak az engedélyek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2013 szeptember végén az út építését felfüggesztette, jelenleg a szakértők meghallgatása folyik - tudtuk meg a Védegylettől.

Orbán Viktor szombaton adta közre a "Miseút, azaz a Felsőszölnök és Kétvölgy közötti út átadása" című albumát Facebookon, amin büszkén vágta át az avatószalagot.

Az utat ellenzők legnagyobb problémája, hogy az összekötő út az őserdő jelentős kivágásával jár veszélyeztetve számos védett növényt és állatot. Erről bővebben olvashatnak a Felsőszölnök-Kétvölgy út megépítése ellen létrehozott Facebook-csoport ismertetőjében.

Az oldalon megtalálhatóak az ügy első tárgyalási napjáról feltett iratok fotói. Az egyik lapon olvasható a végzés arról, hogy az építők tartózkodjanak az út megépítésétől. 

A Felsőszölnöki miseút közlekedési jelentősége a Szlovénia és Magyarország, valamint a két település szomszédsági kapcsolatainak lerövidítése - Szentgotthárd érintése nélkül.

A 2000-es évek elején merült fel komoly igény az út bővítésére, elsődlegesen a nemzetiségi kapcsolatok és a turizmus céljait szem előtt tartva. Az 5,1km-es út kivitelezése 2013 márciusában kezdődött el.

Doncsecz András kétvölgyi polgármester úgy értékelte, hogy a Védegylet vádjai a természetkárosításról, illetve a lejárt engedélyekről nem állnak meg - olvasható a Wikipedia szócikkében. Szerinte az útépítést csak azok ellenzik, akik életvitelszerűen nem élnek a településen, mindössze egy nyaralójuk van.