Az orvosok is megdöbbentek

2014.01.11. 18:15
Péntek este meghalt az a két éves kislány, akit január 8-án, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba Tápiószeléről. A kórházban dolgozó orvosokat is megdöbbentette a kislány állapota, a gyereket súlyos törésekkel és fejsérülésekkel szállították be a mentők. A gyermek nagymamája szerint hazugságok a törésekről szóló hírek, csak a fejsérülés igaz. A gyermekkel a kislány édesanyjának élettársa volt otthon; állítása szerint ő csak egy csattanást hallott a konyhából, a kislány a konyhaasztalról eshetett le. Ezután hívta a mentőket. Az utcában lakók egy része semmit nem vett észre, míg mások szerint verésnyomok voltak a gyermeken. A rendőrség egyelőre senkit sem hallgatott ki gyanúsítottként.

Egy idős helyi asszony szerda reggel még látta, hogy a család az utcán sétált, a férfi biciklin tolta a nő előző házasságából született két kislányát, közös kisbabájuk pedig a babakocsiban feküdt. Este pedig már a mentőautókat látta az utcában, ahogy a ház felé tartanak. Aztán jött a hír, hogy az egyik kislány kórházba került. Az első hírek arról szóltak, hogy a kislány fejjel leesett az ágyról. Mások azt mondták, a konyhában történt baleset.

Ami biztos, hogy a 6100 fős kisváros szélén, a Nagy Lajos körút egyik házában szerda este a helyszínen kellett újraéleszteni a kétéves kislányt, akit a mentők életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. A kislány végül péntek éjszaka belehalt a sérüléseibe. Az életveszélyt okozó testi sértés minősítésen még nem változtatott a rendőrség: egyelőre senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben. 

Elmentünk a tragédia helyszínére: rendezett, kétszintes családi ház, mellette kis melléképülettel, vendégházzal. A redőnyök leengedve, a szomszédok szerint reggel ott járt a rendőrség, azóta senkinek nem nyitják ki az ajtót. Az egyik szomszéd szerint kívülről nem látszott semmi probléma: „a nő élettársa minden reggel bölcsődébe vitte a nő két kislányát”. Úgy tudják, a férfi alkalmi munkákat vállalt, a nő nem dolgozott: nemrég született egy közös gyermekük. Egy idős helyi hölgy elmesélte, viszonylag jól ismerte a csütörtök reggel sérüléseibe belehalt gyermek édesanyját és édesapját.

Tőle úgy tudjuk, hogy a nő első házasságából született két gyermeke, akiket a váláskor azok apjának ítéltek. Majd a második házasságából is született két kislánya, akik most két és fél és három és fél évesek. Egyikük, Kira halt most bele sérüléseibe. A két kislány édesapja Budapesten él, válásuk után a gyermekek a nőnél maradtak, édesapjuk kéthetente vitte el őket hétvégére. Az apa egyik ismerőse elmondta, beszélt vele, teljesen megtörte a tragédia, és azt kérte mindenkitől, hogy most ne keressék. Az apa, amikor kéthetente visszahozta a lányokat, állítólag teletömte a csomagtartót élelmiszerrel. Erre azért volt szükség, mert a gyerekek anyja és élettársa kevés pénzből élt, sőt sokak szerint a gyerekeken látszott, hogy nem esznek rendesen. 

Az anya új élettársával körülbelül két éve vannak együtt, egy közös gyermekük is született. Egy helyi szerint egy kórházi ápolónő arról beszélt, hogy a szerdán kórházba szállított kislányon amellett, hogy korábbi verések nyomai voltak láthatók, a kislány alultáplált volt. De mi is úgy értesültünk, hogy a kórházban az orvosokat is megdöbbentette a kislány állapota: a vizsgálatokból, röntgenfelvételekből korábbi, komoly sérülések, csonttörések, koponyasérülések derültek ki. A kórházban hivatalosan hírzárlatot rendeltek el az üggyel kapcsolatban, ahogy a többi hivatalos szervnél is.

A kislány nagymamája Facbook-oldalán azt írta nem igazak a korábbi sérülésekről szóló hírek, csak a fejsérülés. De nemcsak ő szólalt meg a gyerek halála óta: az anya arra kért mindenkit, hogy ne terjesszenek hazugságokat, amíg csak találgatások vannak. Ezt közvetlen azután írta, hogy Facebook-oldalán átállította a státuszát "bonyolult kapcsolatban"-ról "kapcsolatban"-ra.

Kérdéseinkre volt, aki a gyermekeket nevelő férfit agresszívnek írta le. Egyesek szerint a gyerekek is rettegtek tőle, de a család egyik közvetlen szomszédja szerint még ha igaz is ez, ők semmit nem láttak ebből. Szerintük, ha ez így volt, akkor a nemrég született kisbaba miatt kijáró védőnőnek észre kellett volna ezt vennie.

A magyar gyermekvédelmi törvény kimondja, hogy mindenki, akinek gyermekbántalmazás jut a tudomására, értesítenie kell a gyermekjóléti szolgálatot, de „sok szakember sincs tisztában a bántalmazás tüneteivel, jeleivel és következményeivel" − mondta egy korábbi eset kapcsán Gyurkó Szilvia gyerekvédelemmel és családon belüli erőszakkal foglalkozó kriminológus. Selmeczi Kamill háziorvos pedig akkor arról beszélt, hogy „rendszerint fedve vannak ezek az esetek, a bántalmazó szülők nem viszik el a gyerekeket sérüléseikkel az orvoshoz, így azok nem orvosi vizsgálaton, hanem véletlenül derülnek ki".

Herczog Mária gyermekvédelemmel foglalkozó szociológus pedig hozzátette, hogy Magyarországon egyszerűen szokványos a verés. Magyarországon a családon belüli erőszak általában elfogadottabb, mint máshol Európában. Az Eurobarometer kutatása szerint a magyarok kisebb problémának tartják a családon belüli erőszakot, mint az uniós átlag. A fizikai vagy szexuális erőszakot, a lelki terrort és a szabadság korlátozását egyaránt kevésbé súlyos cselekménynek érezzük.

Az MTI információi szerint a várhatóan jövő héten elkészülő boncolási jegyzőkönyv, illetve szakértői vélemény alapján halált okozó testi sértés, vagy akár emberölés miatt folyhat tovább a nyomozás a bűncselekmény elkövetője, illetve elkövetői ellen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport