Keddre lehet MSZP-E14-DK megállapodás

2014.01.12. 18:07 Módosítva: 2014.01.12. 18:16

Ha hétfőre nem is, de kedd reggelre meglehet az ellenzéki megállapodás

– mondta az Indexnek az MSZP-Együtt 2014 szövetség kibővítéséről folyó tárgyalásokra rálátó egyik forrásunk.

Az MSZP, az Együtt 2014 és a DK tárgyalódelegációi vasárnap is azonos összetételben ültek össze, mint tegnap, de most más helyszínen. Ezen túl mindhárom párt vezető testülete is ülésezett, hogy átbeszéljék és jóváhagyásukat adják a formálódó egyezséghez. Forrásunk szerint konstruktív légkörben zajlott a vasárnapi tárgyalás is, mindegyik párt kompromisszumkész volt és tett engedményeket. Az összes részletkérdés átbeszéléséhez ugyanakkor még egy-két tárgyalási nap mindenképpen kell.

Ez összhangban van azzal, amiről Mesterházy Attila is írt vasárnapi bejegyzésében:

A hét második felében több fordulóban is egyeztettünk a Demokratikus Koalíció bevonásáról a választási együttműködésbe. Igen, ott a helyük a politikusaiknak, tagjaiknak, aktivistáiknak és támogatóiknak ebben az összefogásban.Tudom, hogy végül meg fogunk állapodni, de minden részlet kidolgozásához még szükség lesz néhány napra. Eddig mindenki felelõsen tárgyalt, kompromisszumra készen. Köszönet érte, ezt várják tõlünk sokan. A kompromisszum azt jelenti, hogy senki sem ér el mindent, amit szeretett volna.

A lista első helyein várhatóan a szövetség mindegyik pártjának egy-egy vezetője fog állni, tehát Mesterházy Attilát követi majd Bajnai Gordon, utána következik a DK jelöltje, és a negyedik helyen a PM-től Szabó Tímea.

De hogy a harmadik helyen Gyurcsány Ferenc neve szerepel majd, vagy esetleg Molnár Csaba DK-alelnöké, még nem eldöntött. Forrásunk szerint ugyanis a legfőbb vitás kérdésben továbbra sincs közös álláspont. A DK ragaszkodik hozzá, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök is szerepeljen a közös listán, mégpedig előkelő helyen, az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért ez továbbra is ellenzi. A szocialistáknak meg tök mindegy.