Időjárás, menj haza, részeg vagy

2014.01.12. 21:18
Az időjárás még mindig nem vette észre, hogy január van; még egy hidegfront se tudta befagyasztani a Kárpát-medencét. A jövő héten sem számíthatunk kemény fagyokra, se hóviharokra, csak kellemes, 10 fok körüli nappali hőmérsékletre.

Úgy tűnik, az időjárásnak végképp elment az esze. A héten befagyott a Niagara-vízesés Amerikában, Ausztráliában a forróságtól elpusztult denevérek potyognak az égből, és Kanadában mínusz 37,9 Celsius-fokot mértek, vagyis hidegebb van, mint a Marson.

Eközben Magyarországon melegrekordok dőlnek meg – múlt vasárnap 16,3 fokot mértek Kaposváron –, és még a csütörtöki köd után érkező hidegfront sem tudja befagyasztani a Kárpát-medencét.

Fagypont alatti hőmérsékletre éppen számíthatunk – például hétfő hajnalban, mínusz 2-3 Celsius-fokra –, de közel sem lesz olyan hideg, mint ahogy múlt héten várhattuk. Hétfőn észak-északkeleten napsütés várható, de még a borongósabb országrészekben sem fog esni, és délutánra 3-10 fok is lehet.

Kedden nyugat felől érkeznek felhők, így némi eső és ónos eső is eshet, de még a megélénkülő délkeleti szél sem tudja lehűteni a levegőt – marad az éjszakai mínusz 3 fokos minimum, illetve a nappali plusz 3-10 fok.

"Nagyon boldog lennék, ha egy szép napon mindenki úgy öltözne fel, ahogy azt az időkép javasolta"
"Nagyon boldog lennék, ha egy szép napon mindenki úgy öltözne fel, ahogy azt az időkép javasolta"
Fotó: Mondik Noémi / Paint Mámor

Bár úgy tűnhet, szerdán végre megérkezik a tél – hidegebb, borúsabb idő lesz, mint kedden –, nem érdemes bedőlni a szórványos havas esőnek, ami leginkább északon várható. Csütörtök-péntek körül már csak elszórt esőzések lesznek, és az Időkép grafikonja szerint szombatra már nem várhatók éjjeli fagyok, csak 10 fok körüli nappali hőmérséklet.