Robbantás egy pesti bankfiók előtt

2014.01.13. 06:10 Módosítva: 2014.01.13. 12:41
Fontosabb részletek
  • Hétfőn hajnalban 4 óra 18-kor bomba robbant a Lehel utcaiCIBBanknál.
  • A legújabb információk szerint a bombát a bank előterébe tették, ahol az ATM-ek vannak. 
  • A bank homlokzati fala beomlott, a bank bejárati ajtaja az utca másik oldalára repült át.
  • Senki nem sérült meg, és pénzt sem vittek el a bankból.
  • A rendőrség egy motorost keres, aki a robbantás előtt egy csomagot tett le a járdára.
  • A férfi állítólag szólt a közelben fekvő hajléktalanoknak, hogy menjenek onnan.
  • A bombát távirányítással hozhatták működésbe.
  • A Lehel utcai társasház aljában hét bankfiók áll egymás mellett.
 

Cikkünk folyamatosan frissül.

Hétfőn 4 óra 18 perckor a robbantás miatt a Lehel utcában kidőlt egy bank épületének utcafronti fala. A Béke tér és a Róbert Károly körút között teljesen lezárták az utat, ami a villamosközlekedést is érinti – mondta a rendőrség sajtóügyeletese kora reggel az Indexnek.

Nem sokkal reggel 9 óra után Kovács Viktória rendőrségi szóvivő megerősítette az Index értesülését, miszerint robbantás történt. Kovács szerint az elsődleges adatok is ezt támasztják alá, de azt egyelőre nem tudják a rendőrök, hogy milyen robbanóanyag és milyen szerkezet okozta a robbantást. Csak annyi bizonyos, hogy „a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult”.

Jelenleg a rendőrök tanúkat hallgatnak ki, adatokat gyűjtenek, és elemzik a biztonsági kamerák felvételeit. „A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást jelenleg ismeretlen elkövető ellen” - mondta az Indexnek Kovács Viktória. A rendőrség keresi azt az ismeretlent, aki a helyszínről egy cross enduro jellegű, tarka színű, rendszám nélküli, 150-170 cm3-es, robogónál nagyobb méretű motorral hajtott el.

A Lehel utcában lévő háztömb aljában hét bank van egymás mellett: itt van az Erste, a CIB, a Budapest Bank, az FHB, az Unicredit, a Raiffeisen és az OTP egyik fiókja is. A robbantás leginkább a CIB Bank fiókját rongálta meg, de károkat okozott a Budapest Bank portálján is. A négysávos út és a villamossínek túloldalán is törmelék borítja az utat, járdát. A robbanás ereje akkor volt, hogy feltehetően a CIB-fiók bejárati ajtaját röpítette át az út másik oldalára.

Egy csomag robbanhatott fel

Szemtanúk egy motorost láttak elhajtani a bank épülete elől a XIII. kerületi Lehel utcai robbanást megelőzően, hétfő hajnalban – értesült az MTI helyszínen lévő tudósítója. A Velvet értesülései szerint a biztonsági kamerák rögzítették, ahogy egy férfi egy csomagot helyez el a banknál. A Havaria Press legújabb információi szerint a bombát nem a bank elé, hanem a bank előterébe helyezték, ahol a pénzkiadó automaták vannak. Az Origo azt írta: egy helyi pék a rendőrök beszélgetéséből azt hallotta, hogy a robbantás előtt egy férfi szólt az árkádok alatt fekvő hajléktalanoknak, hogy menjenek onnan.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté az Index megkeresésére elmondta: mintegy tíz négyzetméter területen kirobbant egy bank épületének oldalfala a Lehel utcában, ahol két, egyenként nyolcemeletes épület közötti átjáró részben több bankfiók is található, ezek egyikénél történt a robbanás.

A tűzoltók az egyik nyolcemeletes épületből kikísérték a lakókat, akiket a helyszín átvizsgálása után visszaengedték otthonukba.

Időzített vagy távirányítású bomba lehetett

Időzített vagy távirányítású lehetett az a robbanószerkezet, amely a banknál robbant – mondta az Indexnek Kiss György tűzszerész, aki hajnalban maga is hallotta a detonációt. A szakértő szerint távirányítású bombát ma már mobiltelefonnal is működésbe lehet hozni. „Amíg a mobiltechnológia nem volt ilyen elterjedt, addig rádió-távirányítású eszközöket alkalmaztak erre a célra” – mondta. Kiss szerint bármilyen anyagból is készült a szerkezet, azt igencsak veszélyes lehetett odaszállítani, különösen, ha egy „házilag kotyvasztott” anyagról van szó.

Kiss szerint a bombakészítés receptúráját ma már sok helyről, például az internetről is be lehet szerezni, így az sem kizárt, hogy amatőr volt az elkövető. Ugyanakkor az, hogy hajnalban követte el a tettét, arra is utal, hogy nem akart sérülést. A szakértő szerint a tűzszerészek az anyagmaradványok vizsgálata alapján meg fogják tudni állapítani, hogy miből készült a robbanószerkezet, de ha nem szabvány, így például a katonaságnál használt anyagról van szó, akkor nehezebb lesz kinyomozni, hogy a hozzávalókat az elkövető honnan szerezhette be.

Mint azt a szóvivő elmondta, a lakóépületekben a közműszolgáltatások működnek, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A tűzoltók a robbanás mértéke miatt tűzszerészt és statikust is hívtak a helyszínre, ahol gázkoncentrációt nem mértek, tűzre, füstre utaló jelet nem találtak. A Hvg.hu munkatársa, aki a házban lakik azt írta: a bankfiók hátulja is kidőlt, és mivel ott a ház garázsa található, az ott parkoló kocsikban is kár esett.

A bankfiókban jelentős anyagi kár keletkezett – mondta el Szinai Ádám, a bank kommunikációs vezetője az MTI-nek. Az ügyfelek a közelben lévő újpesti, Váci úti (a Westendben lévő), illetve a Flórián téri és Baross téri fiókok szolgáltatásait vehetik igénybe. 

Változások a közlekedésben

A 105-ös busz az Apor Vilmos tér irányú Béke tér megállóját a 32-es busz Béke tér megállójába helyeztük át, a Róbert Károly körút (Lehel utca) és a Vágány utca megállót jelenleg nem érinti a busz – közölte a BKK. A 105-ös busz a Gyöngyösi utca M irányú Róbert Károly körút (Lehel utca) megállóját a járat Apor Vilmos tér irányú megállójába helyezték át.

A 14-es villamospótló buszra a Lehel tér M irányában az Örs vezér tere irányú 32-es busz Béke tér megállójában, majd a Róbert Károly körút és a Lehel utca kereszteződésénél lehet felszállni. A Frangepán utca felé a Róbert Károly körút és a Lehel utca kereszteződésénél, majd a 105-ös busz Béke tér megállójában áll meg a pótlóbusz.