Újabb robbanás a XIII. kerületben

2014.01.13. 12:30 Módosítva: 2014.01.13. 13:53
Gázrobbanás történt a XIII. kerületben a Béke utcában a Gyermek térnél. Egy háromszintes ház legfelső emeleti lakása robbant fel. A detonáció a két szomszédos lakást is romba döntött, a tető kigyulladt és beomlott. Egy munkanélküli férfi mentette ki az egyik lakás tulajdonosát, őt a mentők súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba.

A XIII. kerületi bankfióknál történt hajnali robbantás után egy újabb robbanás okozott riadalmat a XIII. kerületben hétfő délelőtt. A Gyermek térnél, a Béke utcában szám alatt egy háromemeletes társasház egyik legfelső emeleti lakásában történt robbanás.

Ez viszonylag közel van a reggeli bankfiók-robbantás helyszínéhez. Az épületben gázrobbanás történt, mondta az Indexnek Kovács Viktória, az ORFK sajtóügyeletese. A lakásban egy idős ember sérült meg, őt a mentők kórházba szállították. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte: a ház egész teteje kigyulladt.

A Béke utcai ház egyik tetőtéri lakása robbant fel, jelentette a helyszínről az Index tudósítója. A tűzoltók egy létráról locsolják a házat, amelyből még most is sűrű fehér füst száll fel.

A lakás homlokzati fala leomlott. A törmelék nagyrészt a ház előtt parkos területre omlott, csak részben zárja el a járdát.

A 14-es villamost leállították a Rokolya utcánál. Tudósítónk szerint egy 200 méteres szakaszon az autóforgalmat is leállították mindkét irányba a Béke utcában, de a Rokolya utca felé lehet kerülni.

Az Index helyszíni tudósítójának sikerült beszélnie azzal a férfival, aki kimentette az égő lakás tulajdonosát. Szarka Pál munkanélküli így mesélte el a történteket:

Itt álltam az Övezet utca sarkán, amikor a robbanást meghallottam. Rögtön rohantam a ház felé. Felrohantam az emeletre és berúgtam a lakás ajtaját. Tudtam, hogy amint berúgom, hatalmas lángcsóva fog kicsapni, ezért félrehúzódtam. Ezután bementem az előszobába, és ott megláttam egy férfit állni, akit azonnal kirántottam a lakásból és a saját lábán lekísértem az utcára. Többször megkérdeztem a sokkos állapotban lévő férfit, hogy van-e más is a lakásban, de határozottan azt állította, hogy nincs. Esküszöm, újra bementem volna, ha azt mondja, van ott más is. Más egyébként nem jött segíteni, hiába hívtam a közelben állókat, akik velem együtt hallották a robbanást. Az emberek inkább előkapták a mobiljaikat, és elkezdték fényképezni az égő házat.


Egy másik szemtanú szerint a lakásban lévő férfi a fején és a kezén szerzett kisebb égési sérüléseket. Őt a mentők kórházba szállították. A férfi egyébként a házban lakók tudomása szerint a közelmúltban vesztette el feleségét.

A házban gázkonvektorokkal fűtenek. A robbanás három lakást rongált meg, mindhárom fölött beomlott a tető, és a detonáció kidöntötte a belső falakat is. A helyszínen ötven tűzoltó dolgozik, a lángokat délután fél kettőre sikerült eloltani.

Az épület többi része láthatóan nem rongálódott meg. Ez annak is köszönhető, hogy a robbanás a legfelső emeleten történt, és a detonáció ereje a tető felé hatott. Ettől függetlenül statikai vizsgálatot végeznek, és most kezdik el vizsgálni azt is, mi okozhatta a robbanást.

A robbanás miatt 15 lakást kellett kiüríteni. Eddig három ember elszállásolásáról kellett gondoskodni, őket a közeli gondozóházban helyezték el. A szakemberek egyelőre nem tudják megmondani, hogy a lakók mikor térhetnek vissza otthonukba. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő este a Facebook-oldalán azt írta: a lakók közül heten kérték az önkormányzat segítségét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport