Az E14 vesztett, de mit nyert az MSZP és a DK?

2014.01.14. 14:29 Módosítva: 2014.01.14. 16:35
Összeszedtük, kik a Nagy Ellenzéki Összeborulás nyertesei és vesztesei, és miért. A helyzetünk nem volt túl nehéz, vesztesből igazából csak egy van. A felsorolásból az olyan potyautasok, mint Fodor Gábor, az elemzés komolysága miatt kimaradtak.

A Nagy Ellenzéki Összeborulás

A kedden bejelentett ellenzéki szövetség így fog kinézni:

  • Közös listát állítanak: 1. Mesterházy Attila, 2. Bajnai Gordon, 3. Gyurcsány Ferenc, 4. Fodor Gábor, 5. Szabó Tímea
  • Az egyéni körzeteket 71-22-13 arányban osztják fel egymás között

A bejelentést végigkövető percről percre tudósításunk itt olvasható, a megegyezést követő pozícióbeli átrendeződések meg itt. A nagy bejelentés videón meg most következik:

Mesterházy kitűnő miniszterelnök lesz

Nyert vagy veszített a megállapodással az MSZP?

1. Mesterházy Attila és az MSZP, akik mindenkit lenyomtak

Szívós taktikai harcban az MSZP mindenkit legyőzött a baloldalon. Mesterházy lett Orbán Viktor kihívója és a baloldal vezetője, a szocialista párt pedig egyértelművé tette, hogy ők a nagyfiúk a játszótéren. Ők mondják meg, ki mehet fel elsőnek a csúszdára, és szépen a sor végére küldik a pofátlan kiscsoportosokat, akik megkérdőjelezték a hatalmukat.

Mit nyertek?

  • Az MSZP a kezdetektől közös listát akart Mesterházy elsőségével. Tavaly augusztus 29-én a külön listás megállapodással az MSZP még engedett Bajnaiéknak, most viszont elérték fő céljukat. A Gyurcsány–Mesterházy-csata után a BajnaiMesterházy-csatát is utóbbi nyerte. 
  • A szocialisták nemcsak hogy újra elfoglalták a baloldalt, de a teljes szövetség összehozásával nem maradt hiteles baloldali kritikusok, aki kívülről bírálhatná őket. Mármint az LMP-t leszámítva, de az ő bejutási esélyeik amúgy sem túl jók.
  • A Fidesz eddig Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet lőtte, Mesterházy Attila az „előválasztási kampányból″ úgy került ki győztesen, hogy hármójuk közül ő kapta a legkevesebb támadást az ellenféltől.
  • A közös listán brutális az MSZP-dominancia. Ők adják a listavezetőt, a lista első 60 helyéből pedig 42 az övék. A szimbolikus első öt után pedig a 6–15. helyeken is csak MSZP-sek lesznek.
  • Budapestet leszámítva viszonylag kevés biztos befutó helyről kellett lemondaniuk szövetségeseik javára.

Mit veszítettek?

  • Az új, 200 fős parlament miatt rengeteg szocialista politikus szorul ki az országos politikából, a közös listaállítás az MSZP-túlsúly ellenére is további áldozatokkal jár, ami párton belüli és a szövetségesekkel szembeni feszültségeket szülhet, de ez csak csekély veszteség.
  • Az augusztusi megállapodáshoz képest a 75 helyett csak 71 körzetben indul MSZP-s jelölt. Mesterházy listavezetőségéért, Gyurcsány pacifikálásáért és Bajnai háttérbe szorításáért ez sem tűnik túl nagy árnak.
  • A legnagyobb kockázat, hogy innentől egy választási vereségnek Mesterházy lesz az arca.

Nyert vagy veszített a megállapodással az Együtt-PM?

Együtt 2014: Korszakváltókból új SZDSZ

2012. októberi visszatérésekor Bajnai Gordon egy ernyőszervezetben akarta egyesíteni az ellenzéket, majd gyorsan a baloldali miniszterelnök-jelöltségért harcoló pártpolitikus lett belőle, január 14-ére pedig ebben a harcban is alulmaradt. Az Együtt 2014 az új SZDSZ, a baloldal másodhegedűse. Kiábrándult jobboldaliak szimpátiáját akartak elnyerni, ehhez képest az összes közül ők lettek a legkevésbé partiképes párt. Egyedül nem elég erősek, a Fidesz és az LMP gyűlöli őket, a DK meg nekik túl kínos: az MSZP-vel való szövetségen kívül más választásuk nem is nagyon maradt. Ez az egyik olvasat. És persze van egy olyan is, hogy Bajnai félretette személyes ambícióit, és a kormányváltás érdekében hátralépett. Ez az, amit most ők mondanak.

Mit nyertek?

  • Biztos bejutást a parlamentbe az MSZP vezette közös listán 4, jó esetben 6 képviselőjüknek. De még ezeken a helyeken is osztozkodniuk kell a PM-mel.
  • 22 egyéni körzetben indíthatnak jelöltet, ennek egy része befutóesélyes.
  • 2018-ig lesz négy biztos évük az országos politikában, hogy megpróbálják újra, ami 2012 óta nem sikerült. Korszakváltást, kormányváltást, ilyesmit.

Mit veszítettek?

  • Bár a korszakváltás üzenetét még a Nagy Összeborulás bejelentésekor is hangoztatta Bajnai Gordon, nehezen fogják tudni innentől megkülönböztetni magukat az elmúltnyolcév baloldalától.
  • Augusztus 29-én még úgy nézett ki, van egy külön listájuk és egy elméleti esély Bajnai Gordon miniszterelnökségére. Mindkettőnek búcsút mondtak, feladták az összes pozíciójukat az MSZP-vel folytatott tárgyalásokon. 
  • Az MSZP által vezetett közös lista első hatvan helyéből 9 az övék, ebből azonban 5 a 48. helytől következik, vagyis ellenzéki vereség esetén ezzel nem nagyon számolhatnak.
  • A korábbi 31 egyéni körzet helyett csak 22 jutott nekik, köztük befutóesélyes és fontos budapesti egyéni választókerületet is át kellett adniuk a DK-nak.

Az Együtt szövetségesét, a Párbeszéd Magyarországért pártot külön is érdemes megemlíteni, mint az egész egyezség legnagyobb vesztesét.

  • Egy külön listás Együtt-PM-indulás esetén lett volna vagy négy befutóesélyes listás helyük, most lesz vagy kettő, és megnyerhetőnek tekintett egyéni helyet is buktak Budapesten.
  • De a pozícióbeli veszteségek igazán semmit nem jelentenek ahhoz képest, hogy a Gyurcsány ellenzékeként induló, még az MSZP-vel való közös listát is elutasító párt hitelessége alapjaiban kérdőjeleződött meg.

Nyert vagy veszített a megállapodással a DK?

Gyurcsány Ferenc és a DK, akik visszahódíthatják a baloldalt

Minden úgy történt, ahogy Gyurcsány eltervezte tavaly ősszel. Baloldali szavazókat hódított el Bajnaitól és kisebb részben az MSZP-től, olyan szintre felhúzva pártját, hogy egyszerűen öngyilkosság lett volna a Demokratikus Koalícióval nem megállapodni. Bár a közös lista erősorrendje szerint a DK csak a harmadik legerősebb párt, Gyurcsány Ferencnek innen csak felfelé vezethet az út.

Mit nyertek?

  • Legitimációt. Gyurcsány Ferenc újra teljes értékű tagja a magyar baloldalnak a korábbi beteg ember helyett, akivel szóba állni is kínos volt. Na jó, a baloldal visszahódítása azért erős túlzás, de innentől akár középpárttá is válhat a Demokratikus Koalíció. Főleg ellenzékben.
  • Négyévnyi parlamenti jelenlétet. A közös listáról minimum 3, jó esetben akár 4-5 politikusok is bejut. Bár az elmúlt hónapokban folyamatosan erősödtek, és az 5 százalékos küszöböt önállóan is megugorhatták volna, most biztosra mehetnek. Gyurcsány korábban arról beszélt, ha a DK nem jut be 2014-ben, az ő politikai karrierjének is vége. Nem lesz vége.
  • Kaptak még 13 egyéni helyet is, melyeknek egy része azért nyerhető. Ha teljesen kihagyták volna őket az ellenzéki összefogásból, egyetlen körzetet sem tudtak volna elvinni.

Mit veszítettek?

  • Semmit.