Bajnainak és Gyurcsánynak is lesz frakciója

2014.01.15. 22:08

Csak Budapesten van nagy esélyük az ellenzéki jelölteknek az idei választásokon – derült ki a Republicon Intézet gyorselemzéséből, amely sorba állította a 106 egyéni körzetet aszerint, hogy mekkora valószínűséggel nyerhetik el a mandátumot az MSZP, az Együtt-PM és a DK indulói.

Eszerint a 10 legvalószínűbb körzetből kilenc Budapesté, egy pedig Komárom-Esztergom megyéé. A tíz helyből kilencben az MSZP jelöltje indul, egy helyen az Együtt-PM. A 106 helyből 22-ben Bajnai Gordon, 13 helyen Gyurcsány Ferenc pártja indít jelöltet, míg az MSZP 71 helyen méretteti meg magát. (A tíz legesélytelenebb helyen viszont hármat is partereinek adott át a legnagyobb ellenzéki párt.)

„Az egyéni választókerületi eredmények becslését a korábbi választások eredményeire alapozva végeztük el. A közös ellenzéki jelölt eredményéhez a 2002-es és 2006-os MSZP és SZDSZ eredményeit, valamint a 2010-es MSZP listás eredményeit használtuk fel. A Fidesz jelöltje esetén a 2002-es Fidesz-MDF, valamint a 2006-os és 2010-es Fidesz- KDNP listára adott szavazatokat használtuk. A becslés abból az ismert tényből indul ki, hogy a pártok támogatottságának területi megoszlása alapvetően stabil, azaz bizonyos körzetekben rendre az országos támogatottságuk felett, máshol viszont az alatt szerepelnek.” – magyarázza a kiindulási adatokat az intézet elemzése.

A Jobbikkal nem számolnak

A Republikon Alapítványhoz – amelynek Kuratóriumi elnöke Horn Gábor az SZDSZ egykori politikusa – köthető  Republikon Intézet szerint az egyéni körzetek mandátumainak sorsa ugyanis a baloldali összefogás és a Fidesz között fog eldőlni. „A Jobbik jelenlegi támogatottsága alapján nem szól bele az egyéni mandátumok küzdelmébe. A legnagyobb arányú győzelmet leginkább a XIII. kerületben szerezheti a baloldal, ezzel szemben leggyengébb körzetének a csornai tűnik.”

Mennyit hozhatnak a listás mandátumok?

Az újonnan megalakuló parlament már jóval kisebb, a jelenlegi 386 helyett csak 199 képviselőnek ad helyet. Ebből 106-an egyéni képviselőként, 93-an listáról érkezőként kapnak mandátumot.

A Republikon igyekezett azt is megbecsülni, hogy mennyien juthatnak be az MSZP–Együtt-PM–DK–Liberálisok közös listájáról. Ennek külön jelentősége, hogy ezen múlik, alakíthat-e frakciót az új parlamentben az Együtt-PM és a DK.

Ehhez a két pártnak 5-5 mandátumot kell szereznie. A Republikon szerint erre minden esélyük megvan: 35 százalékos – az intézet szerint visszafogottnak mondható – támogatás mellett a listáról 35 mandátumot szerez az ellenzék, ám mivel köztük öten is vannak, akik jó eséllyel elhozzák egyéni körzetüket – Hiller István, Lukács Zoltán, Simon Gábor, Varga László, Tóth Bertalan – helyettük a lista 40. helyén lévő is bejut a parlamentbe. Mivel a 36. helyen az Együtt-PM negyedik indulója áll, 39. helyen pedig a DK negyedik indulója, ezért ők jó eséllyel bejutnak a parlamentbe. Mivel emellett a két párt egy-egy jó eséllyel elhozható egyéni mandátumot is kapott a Republikon szerint egy, a szövetség számára kedvezőtlen forgatókönyv alapján is meglesz a két párt frakcióalakításhoz szükséges öt képviselője.

Az elemzés szerint ha a lista a szavazók 40 százalékos támogatását élvezi, akkor a 93 listás helyből az ellenzéki összefogás 38-at szerezhet meg, 45 százalékos támogatottság estén pedig már 41-et. A listán lévők között többen indulnak egyéni jelöltként is, győzelmük esetén a listáról a mögöttük álló kerül a parlamentbe. A fent említett három forgatókönyv növekvő támogatása szerint 5, 9 és 14 olyan egyéni győztese is lehet az ellenzéknek, akik a listán is előkelő helyen állnak. Így listán a 40., a 47., de akár az 55. listás hely is mandátumot érhet.

Még utolérhetik a Fideszt

Hiába vezet minden közvélemény-kutatás szerint a kormánypárt, a Republikon szerint a szerdán kiadott Ipsos felmérés reményt jelenthet az ellenzéknek. Eszerint a Fidesz előnye 11 százalékpont az MSZP–Együtt-PM–DK-val szemben, ami „jelentős, de nem ledolgozhatatlan hátrány”.