Őket miért hagyták ki az összefogásból?

Kispártok a nagypolitikában I.

2014.01.16. 08:44
Unja már a baloldal és a jobboldal keringőjét? Elvtelen, ötlettelen koloncnak tartja a nagypártokat? Úgy látja, a mostani kispártok sem különbek? Vagy úgy érzi a most létrejött Nagy Balodali Összeborulás túl szűk, szívesen látna benne még több olyan, szinte csak papíron létező pártot, mint a Liberálisok? Akkor itt az ideje, hogy megismerje a magyar mikropártok színes és változatos világát! Sorozatunk első részében van nemzetmegújító, politikustemetőnek kitalált és stratégiai céllal létrehozott erő is.

Az új kampányfinanszírozási törvény nagyon bőkezű a listát állító pártokkal, akik mindent megtesznek az országos listáért – és az ezzel járó szabad felhasználású százmilliókért. Szóval ne csodálkozzon, ha olyan elfeledett figurákkal találkozik, mint Szili Katalin, és a szórólapokról sasok meg rózsák néznek önnel farkasszemet. De a kampányfinanszírozáson túl is megéri mikropártként nyomulni: Fodor Gábort nem egyszerűen csak bevették Mesterházyék az ellenzéki összefogásba, hanem rögtön a lista negyedik helyét kapta a pártelnök.

Itt vannak a magyar mikropártok, válogasson, de ne döntsön még: ez csak az első rész!

A négyévente szokásos etnikai próbálkozás

Ha ön úgy érzi, hogy a cigányok problémái és sérelmei csak a melldöngető európéerkedés szintjén jelennek meg a parlamentben, akkor sem kell csüggednie: itt van a Magyarországi Cigány Párt. Az olcsó kompromisszumokat hosszú pályafutása alatt zömmel sikeresen elkerülő Horváth Aladár által gründolt szervezet állítólag fővárosi szervezetének alapítását személyesen kísértük figyelemmel, és állítólag 12 megyében is megvannak már az emberei. Az MCP-nek programja és vezetősége is még „feltöltés alatt” áll, de a cigányok hiteles képviselete akkora szégyenfoltja a magyar politikának, hogy még egy ránk jellemző olcsó poénkodástól is elment a kedvünk. A pártnak jelenleg egyetlen törekvése van: eltántorítani a nemzetiségeket a kisebbségi listára való feliratkozástól, ami az MCP szerint alkotmánysértő és a politikai döntésből való kirekesztést szolgálja.

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akiket irritál az, hogy Farkas Flórián roma vezetőként négy év alatt összesen ötször bírt felszólalni a parlamentben.

Akar még egy kártyát?

Akkor válassza az Összefogás Pártját! A monoki polgármester országos szintre is ki akarja terjeszteni szociális- és áfakártyáját, ennek érdekében Szepessy Zsolt pártelnök kemény nemzeti-kötőjel-rendpárti programot hirdetett meg. Úgy tűnik, a 2009-ben alakult párt régóta nem frissítette programját, mert kistérségi erőmű-építési és mezőgazdasági elképzelési mellett több olyan pontot is találtunk – így például a Trianon-emléknapot –, ami 2010 óta már szépen megvalósult. Az ÖP egyébként annyira komolyan gondolja az Összefogást, hogy még az egymást rettentően utáló Kossuth és Széchenyi születésnapját is egybetenné.

Kiknek ajánljuk? Polgárőröknek és azoknak, akiket még polgárőrnek sem vettek fel.

Jézus Krisztus javasolta a pártalapítást

Ha gyűlöl fizetni a parkolásért, és közben szeretne fellépni a farizeusi gondolkodás ellen, ha az ájtatosság minden megnyilvánulásától távol tartja magát, és szeretné, hogy választott képviselői is így tegyenek, akkor önnek az Aquila Párt és annak antipopulista programja jelenthet megoldást. Figyelem: a 13 évig egyesületként működő szervezetet maga Jézus Krisztus noszogatta, hogy pártként is próbálkozzon! Karitatív tevékenységüket ígéretük szerint a pártmunka mellett is folytatják: nyelveket tanítanak, korrepetálnak, sőt haldoklóknak nyújtanak lelki segítséget. Programjuk egyik alapeleme a parkolási díj megszüntetése, de emellett felállítanának egy Országos Ellenőrző Bizottságot is. Bármi legyen is az.

Nagyinterjú a párt vezetőjével hamarosan az Indexen!

Egy fotó a párt honlapjáról, ami Szent Teréz ünnepén készült Avilában (2008.)
Egy fotó a párt honlapjáról, ami Szent Teréz ünnepén készült Avilában (2008.)
Fotó: Aquila Párt

Kiknek ajánljuk? „A damaszkuszi utat messze elkerülőknek; egy új, értelmes, okos, Istennel együtt élő – nem bigott – népnek″.

A szőke herceg visszatért

Fodor Gábor és Magyarország első Facebook-pártja kinőtte magát ebből a csoportból: álljon itt példaként minden mikropárt előtt!

Miután a kormány kedvenc liberálisa hiába várta, hogy valaki végre megcsinálja A liberális pártot, ő maga volt kénytelen tavaly áprilisban, kedvezményes molinók között bejelenteni a pártalapítást. Fodor mellett akkor összesen négyen voltak: egy könyvtáros, egy történész, egy Berlinben élő fiatal lány és egy 18 éves zavarodott fiú. És tessék: a párt most az ellenzéki összefogás oszlopos tagja, igaz, biztos bejutó helyet csak Fodor Gábor kapott. Ha nem zsarolással került oda, akkor le a kalappal!

Minden szar, de majd jobb lesz

Elégedetlen valamivel? Vagy mindennel? Ne keressen tovább, itt az Elégedetlenek Pártja! Programjuk ugyan még nincs, de a pártelnökkel készült interjúnkból kiderül, hogy a legtöbb dologról határozott véleményük van. Határozottan negatív. A január elején bejegyzett pártban saját felkészültségükkel kapcsolatban tavaly szeptemberben még optimisták voltak: azt gondolták, nem lesz nehéz mind a 106 körzetben találni egy elégedetlen embert, aki vállalja a jelöltséget. Most azonban saját oldalukon toboroznak egyéni képviselőjelölteket. Egy esetben határozottan nem javasoljuk az EP-t: ha ön határon túli. A párt ugyanis minden határon túli szavazót arra kér, hogy ne szavazzanak, ne szóljanak bele Magyarország belpolitikájába.

Kiknek ajánljuk? Akik tényleg mindenkivel elégedetlenek és a jelenlegi országhatárokon belül élnek.

Polgári Konzervatív Párt

„Társadalmi inkompetenciánkból következik, hogy egy radikális, etatista, populista párt, az MSZP eredményeire építve rabul ejtette az országot.” Ha még mindig hisz abban, hogy Magyarországon megélhet egy piacpárti és konzervatív politikai erő, akkor pár hónapig még reménykedhet a Polgári Konzervatív Párt sikerében. A politikai filozófus elnök amellett, hogy a párt honlapján Wikipedia-oldalak linkelésével segít megérteni a politikai tisztánlátáshoz elengedhetetlen fogalmakat, arra buzdítja a párt célkitűzéseivel rokonszenvező embereket, jelentkezzenek képviselőjelöltnek. Így, ha ön is szeretné távol tartani a Fideszt és az MSZP-t a kormányzati hatalomtól, akkor a szavazata mellett képviselő-jelöltségével is hozzájárulhat a konzervatív párt sikereihez.

Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, aki polgárinak tartja magát, és „kész arra, hogy lemondjon az állami gondoskodásról”.

Isten, Haza, Család

Ha ön szerint is parasztáruló Turi-Kovács Béla, és a Fidesz kisgazda szekciója már rég nem a valódi kisgazda elveket, Istent, a hazát és a családot képviseli, akkor ideális választás a Hegedűs Péter vezette Független Kisgazdapárt. A párt novemberi nagygyűlésén kiderült, hogy van még kraft a kisgazdákban: Hegedűsék összefogtak néhány dühös fiatallal, és készek újra nemzetiszínű szalagot kötni a magyar veknire, vagy újabb ezeréves magyar jövőt építeni a Kárpát-medencében.

Kiknek ajánljuk? Akik szeretnék, ha nem szakadna meg az Isten–Haza–Család áramkör.

Egy ismert arc

Ha nem tudja feloldani azt a 22-es csapdáját, hogy jelenleg a baloldali pártok demokratikusak ugyan, de nem eléggé nemzetiek, míg a jobboldali pártok nemzetiek, de nem eléggé demokratikusak, akkor a 20 évig MSZP-tag Szili Katalin az ön embere. Szili új pártjával, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért párttal azon dolgozik, hogy a szociális elkötelezettséget és a nemzeti identitást egy új alkotmánnyal, alanyi jogon járó minimumjövedelemmel és kétkamarás parlamenttel forrassza egybe.

Kiknek ajánljuk? Akik fideszesek, de baloldali barátjaiknak sem merik bevallani, illetve azoknak a baloldaliaknak, akik legszívesebben a Fideszre szavaznának, de nem tehetik.

Szocdemek

Ha szereti összekötni a párteseményt egy kis termékbemutatóval, akkor csakis Schmuck! A volt szocialista képviselő két választás alkalmával is a kemény konzervativizmussal kampányoló MDF-nek adta el a Tisztelet Társaságán keresztül beszervezett nyugdíjasait. Most a hagyományos szocdem rózsával és tetszetős Willy Brandt-idézettel akarja eljátszani, hogy van valamilyen ideológiai kötődése. Schmuck profin el tudta adni, hogy százezreket képes mozgósítani, de a Fodorék kapcsán idézett belső – ezért megbízható – Ipsos-kutatás csekély 0,7 százalékot mért pártjának, a Magyarországi Szociáldemokraták Pártjának.

Kiknek ajánljuk? Akiknek még a mostani rezsicsökkentés is kevés, és akik nemcsak a gyerek, de a nagyi után járó adókedvezményt is szívesen látnák.

Nagyon erkölcsösnek érzi magát?

Szerencsére a VÁLASZ Szövetség szintén az, vagy legalábbis nincs olyan mondata, amiben ne emlegetné az erkölcsöket. Alapelve, hogy a „felelős politikusoknak pozitív erkölcsi mintát kell mutatniuk”, mivel „a társadalom vezetői erkölcsi kötelességgel és felelősséggel Istentől kapott (??) hatalmukat a rájuk bízottak javára gyakorolják”. A VÁLASZ elnöke, Kecskés D. Gusztáv szerint csak egy „Isten erejével és bölcsességével” felálló keresztény politikai erő képes megállítani „az erkölcsi és anyagi hanyatlás egyre gyorsuló folyamatát”. Hogy ez konkrétan mit jelent, egyelőre nem tudni, jogvédelem alatt álló szakpolitikai programjuk © ugyanis egyelőre csak háromsoros posztokból áll.

Kiknek ajánljuk? Azoknak a keresztényeknek, akiknek feltűnt, hogy a KDNP-nél nem a jó oldalon nyílik ki a Biblia.

Konzervatív zombik Budáról

Nemcsak az SZDSZ romjai között ütötték fel fejüket a politikai zombik, de Dávid Ibolya és Bokros Lajos 2010-es csúfos bukása után a Szilágyi Erzsébet fasorban is mozgolódni kezdett valami. A Jólét és Szabadság (JESZ) a fórumos szlogenek maradékaiból próbál élni: antalli örökség, új konzervativizmus, ilyesmi. Az azonban elismerésre méltó, hogy leraktak egy 252 oldalas – igaz, meglehetősen sok képpel és töltelékoldallal dúsított – programot. Ebben egyebek mellett megpróbálják egy pontba préselni a német szociális piacgazdaságot és a thatcheri kapitalizmust, de kidolgoztak egy bugyuta nevű (NoRezsi), de nem bugyuta gondolatokat tartalmazó energiagazdálkodási programot is. A JESZ hitelességét azonban jócskán megtépázza az a tény, hogy 2010 óta olyan piti – és gyanúsan kiszervezettnek tűnő – dolgokkal vannak elfoglalva, mint a „Haza és Haladás Alapítvány” nevének Bajnaiéktól való elvitatása, vagy az előző pártelittel való huzavona.

Kiknek ajánljuk? Akik szeretnének konzervatívok lenni, de maguk sem tudják, mi is az.