Nyugodtan kieheti Vona belét a rák

2014.01.16. 13:12

Másodfokon felmentette a Fővárosi Törvényszék Balavány György újságírót a jobbikos Vona Gábor által ellene indított perben.

A Jobbik elnöke magánvádas büntetőeljárást indított Balavány ellen, aki egyik publicisztikájában a romák körében elterjedt szidalmazással illette a politikust.

Vona még 2011. január 8-án, a párt évadindító rendezvényén egy, a demográfiai trendekről szóló okfejtés keretében azt mondta:

Már csak idő kérdése, hogy mikor lesz a cigányság a többség Magyarországon, ami pedig biztosan polgárháborúhoz vezet.

Megoldásként Vona a cigányság felemelését, továbbá a magyar családok népszaporulatának ösztönzését és a cigányság népszaporulatának lelassítását javasolta.

Balavány írásában vegytiszta nyilas megnyilvánulásnak nevezte Vona szavait. Sőt, indulatait az alábbi fordulattal fejezte ki:

Hogy rohadjon ki a szíved, meg a rák egye ki a beledet, Vona – gondolja most sok honfitársam szerte Magyarországon. Én pedig ezt mélyen megértem.

A másodfokú ítélet indoklása szerint Balavány kijelentése tényállásszerűen sem merítette ki a becsületsértés bűncselekményét, ezért a bíróság a szólásszabadsággal kapcsolatos felvetéssel nem is foglalkozott. Balavány György írása a bíróság szerint nem sértette meg Vona személyes integritását.

A tárgyaláson Vona nem volt jelen.

Az elsőfokú bíróság megrovásban részesítette az újságírót azzal, hogy Vona egészségügyi állapotának remélt romlásával kapcsolatos publicisztikai fordulat átkozódás, ami túlmegy a véleménynyilvánítás keretein, amit Vonának még közszereplőként sem kötelessége eltűrni.