Paks: tüntetésre hív az LMP

2014.01.19. 11:37

Az LMP utcai demonstrációt hirdet jövő szombatra amiatt, hogy Orbán Viktor kormánya titokban, a magyar emberek feje fölött kötött megállapodást az oroszokkal a paksi bővítésről.

Helyszín: csak ha biztos lesz

Szél Bernadett, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s alelnöke szerint a párt minden lehetséges módon tiltakozik a paksi bővítésről szóló megállapodás ellen. A budapesti demonstráció pontos helyszínéről a párt a következő napokban ad tájékoztatást, amikor "már biztos lesz, hogy azt semmilyen eszközzel nem lehet megakadályozni".

A párt felháborítónak tartja, hogy az oroszokkal kötött egyezség tartalmát Moszkva, az Orbán-kormány és részben az Európai Unió is ismeri, csak épp a magyar embereknek "hazudoznak, előttünk titkolóznak". Eközben az Orbán-kormány egy olyan, a szocialistákkal közösen elfogadott határozatra hivatkozik, amely csak az előkészítésre ad felhatalmazást, a megállapodásra nem - írta Szél Bernadett.

"A zöldpárt számára elfogadhatatlan, hogy a következő száz évünket meghatározó megállapodást széleskörű vita nem előzte meg, és a kormány úgy akar belevágni a bővítésbe, hogy a lehetséges alternatívákat nem vizsgálta meg. A megállapodás eladósítja az országot és kiszolgáltatottá teszi a birodalmi törekvéseit hangoztató, és energiapolitikájával meg is valósító Oroszországnak, ezért az LMP minden eszközzel igyekszik azt megakadályozni" - olvasható az LMP közleményben.

Az Együtt-PM népszavazást szeretne

Eközben két nap alatt már majdnem 5,2 ezren lájkolták a Népszavazást Paksról nevű Facebook-oldalt, melynek lértehozója, az Együtt-PM azt szeretné, ha nem Orbán Viktor egyedül döntene egy ilyen horderejű kérdésben. Az Együtt-PM már pénteken benyújtotta népszavazási kérdéseit a paksi erőmű bővítéséről a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB).

A szövetség társelnöke, Jávor Benedek elmondta, hogy népszavazási kérdéseik többek között arra irányulnak, egyetértenek-e a polgárok azzal, hogy ne épüljön orosz hitelből új atomerőművi blokk, Magyarország ne vegyen fel hitelt a beruházáshoz, a kivitelezőt nyílt közbeszerzésen válasszák ki, illetve hogy ne szülessen végleges döntés a bővítésről 2020-ig.

A paksi erőmű bővítése olyan horderejű kérdés, amiről nem lehet a nyilvánosság kizárásával "sunyin, stikában" megállapodni - jelentette ki. A kormány által kötött megállapodás viszont évtizedekre eladósítja és energetikai függőségbe taszítja Magyarországot - mondta. Hozzátette, a kabinetnek nem volt felhatalmazása a szerződés megkötésére, az ügyben hivatkozott 2009-es országgyűlési határozat ugyanis csak az előkészítésre és az alternatívák megvizsgálására ad jogot.