no

Megszállta Ürömöt a rendőrség, a bankrobbantóra vadásztak

2014.01.19. 11:44 Módosítva: 2014.01.19. 18:38

Átfogó rendőrségi akció volt a Pest megyei, a főváros közelében lévő Ürömön vasárnap. Az Index információi szerint az észak-budai agglomerációban lévő hétezer fős községbe száznál több rendőrt vezényeltek ki.

Továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomozunk

– mondta a rendőrség szóvivője az Indexnek vasárnap délután, és jelezte, az akciónak hamarosan vége lesz. Ebből arra következtethetünk, hogy egyelőre nincsenek annyira forró nyomon, nem jutottak sokkal közelebb a tettes kézrekerítéséhez.

A nyomozók jelenlétét azonban csak abból lehet érezni, hogy figyelik a rendőrök a ki- és befelé vezető utakat, de több boltos is csak a Velvet helyszínre érkezett tudósítójától tudta meg, hogy egyáltalán történik valami szokatlan. Azoktól a civilektől, akiknél érdeklődött a rendőrség, azt tudtuk meg, hogy egy crossmotorról kérdezősködtek.

A hvg.hu azt írta, hogy kétszáz rendőr akciózik, és voltak olyan hírek is, hogy a települést körülzárták. Ezeket az információkat azonban az ORFK szóvivője, Kovács Viktória a Velvet helyszínen lévő munkatársának cáfolta; laptársunk tudósítása Ürömről itt olvasható.

A szóvivő annyit mondott el, hogy egy ingyenesen hívható zöld számra érkezett állampolgári bejelentés nyomán „végeznek nyomozati cselekményt és adatgyűjtést”, de nemcsak Ürömön, hanem több más településen is.

Az akció a hétfő hajnali Lehel úti bankrobbantással függ össze, erősítette meg több forrás is. A településen figyelőautók járőröznek, felírják a rendszámokat – értesült az Index. Arról senki nem mond el semmit, hogy a feltételezett elkövetőt vagy annak esetleges tettestársát elkapták-e.

Egy ürömi olvasónk ezt írta:

A mai nap délelőtt mászkáltak emberek, akik becsöngettek mindenhova és érdeklődtek, hogy terepruhás, fekete bukósisakos cross motorost szoktunk-e látni errefelé. Majd kértek egy nevet, hogy kivel beszéltek.

Egy másik pedig azt:

Tegnap délután kb 40 percen keresztül körözött felettünk egy rendörségi helikopter alacsony magasságban Ürömön. Azt gondoltam, hogy a rászerelt hőkamerával fű ültevénynek felfűtött házakat keresnek. Olyan alacsonyan repült, hogy akár szabad szemmel is láthatott egy udvaron letámaztott morort.

A rendőrség este hat óra körül adott ki közleményt, hogy az akciót befejezték.  

Az ORFK kommunikációs szolgálata szombaton jelezte, több településen keresik a Lehel utcai robbantó nyomait a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozócsoportjának irányításával.

Mint elmékezetes, január 13-án bombát robbantottak a XIII. kerületi Lehel utcában, több, egymás melletti bankfiók mellett. A leginkább a CIB fiókja sérült meg, a kár 25 millió forint, de senki nem sérült meg. Azóta kiderült, milyen motorral járt a tettes, és hogy sisakkamerája is van.

A rendőrség tízmillió forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek.