6500 euró kártérítés rossz börtönkörülmények miatt

2014.01.20. 16:53

6500 euró kártérítést fog fizetni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) annak a debreceni környezetvédőnek, akit az emberi jogait sértő módon tartottak előzetes letartóztatásban – írja a férfi védelmét ellátó Helsinki Bizottság. Zsák Ferenc a győri Audi gyár bővítése ellen harcolt és vesztegetés miatt indult ellene eljárás. A buddhista, büntetlen előéletű környezetvédő előzetes letartóztatása során egy 20 fős cellában, 40 fokban aszalódott, heti egyszer zuhanyozhatott, kilenc kilót fogyott és rühös lett. Zsák Strasbourgban tett panaszt, sikerrel.

Az ügy azzal kezdődött, hogy Zsák környezetvédő szervezete, a Tiszántúli Természetvédők Társasága (TTT) bíróságon megtámadta egy Győr-környéki Audi beruházás környezethasználati engedélyét, majd amikor a cég hosszas egyeztetés után megállapodott velük, hogy jelentősebb összeget fizetnek a szervezetnek természetvédelmi célú projektek megvalósítására, a TTT elállt a pertől. Az Audi erre feljelentette Zsákot vesztegetés miatt.

A környezetvédőt 2011. május 30-án őrizetbe vették, és az ügyészség – a szökés és az eljárás meghiúsításának veszélyére hivatkozva – indítványozta előzetes letartóztatását. Bár Zsák együttműködött a hatóságokkal, megjelent a bíróságon amikor beidézték és részletes vallomást tett, végül némi huza-vona után a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság is szükségesnek ítélte az előzetes letartóztatását. Az egy hónapos előzetest még egyszer meghosszabbították és a környezetvédő csak október elején szabadulhatott. A bíróság egyszer sem tért ki arra, miért tartja valószínűnek, hogy az addig teljesen együttműködő Zsák szökni akar vagy meghiúsítaná az eljárást.

Zsák a debreceni börtönben a leghírhettebb, 17-es cellájába került, ahol többek között egy darabolós gyilkos, egy anyagyilkos és egy pedofil voltak a cellatársai. Letartóztatása után – ügyészi tiltásra – egy hónapig nem kapta meg a leveleit és a csomagjait, így tisztálkodási eszközök, saját ruha és cigaretta nélkül élt. Bentléte alatt kilenc kilót fogyott, a szállítási napokon előfordult, hogy egyáltalán nem kapott enni. A letartóztatása előtt térdműtétre készülő férfi nem kapott megfelelő gyógykezelést, a börtönorvos pedig szerinte cinikus megjegyzéseket tett rá. Az őrök már a legelső séta alkalmával megalázták, mert fájós térdével nem tudott egy órán át körben járkálni.

Szabadlábra helyezése után a környezetvédő az Emberi Jogok Európai Bíróságán kérelmezte, hogy a strasbourgi bírák mondják ki: Magyarország megsértette emberi jogait, amikor szükségtelenül tartották fogva, és nem vették figyelembe erős érveit a letartóztatásával szemben. Szintén sérelmezte fogvatartásának körülményeit: időnként 20 fősre duzzadó létszámú zárkájának zsúfoltságát és azt, hogy a melegrekordokat hozó időszakban a zárka ablakára szerelt kilátás-gátlók a megfelelő szellőztetést gyakorlatilag lehetetlenné tették, amit fokozott, hogy előzetes letartóztatottként a kérelmező még ilyen körülmények között is csak heti egy zuhanyzásra volt jogosult, és súlyos térdfájdalmai miatt még a napi egyórai sétán sem tudott részt venni.

Zsák és a magyar kormány még a bíróság  döntése előtt megegyeztek, és Starsbourg felhívása nyomán a kormány úgy határozott, kifizet Zsáknak 6500 eurót, amellyel a fogvatartása miatt keletkező anyagi és nem anyagi kárait, illetve a strasbourgi eljárás költségeit térítik meg. Zsák 2014 januárjában kérte a kormány által vállalt összeg kifizetését.