Nem sikerült a Vizes 8-as művelet

2014.01.22. 13:38
Az utolsó pillanatban kitalált pénzügyi manőverrel akart megszabadulni a hatalmas adósságot termelő uszodája terheitől Szentendre. A polgármester decemberben szavaztatott meg egy határozatot, amely egy új, 1,3 milliárd forintos kölcsön felvételével ütemezte volna át a Vizes 8-as beruházásra elköltött 3 milliárdot. Az kormány nemet mondott a tervre, ezért december utolsó napján módosítani kellett a stratégiát. A városi ellenzék közben tüntetést szervez az uszodaberuházást elindító vállalkozó váratlan húzással elengedett félmilliárdos adósságának behajtása érdekében.

Nem járult hozzá a kormány, hogy Szentendre új, 1,3 milliárdos kölcsönt vegyen fel.

A kabinet decemberben több tételben tárgyalta az önkormányzatoktól érkezett hitelkérelmeket. Az adósságátvállalás fejében ugyanis külön engedélyekhez kötötték, hogy a települések újabb adósságokba verjék magukat. A beérkezett kérelmek alapján a kormány 4,6 milliárd forint értékben összesen 12 ügylet megkötéséhez járult hozzá, három esetben azonban nem engedélyezte a hitelfelvételt.

Tamási és a főváros V. kerülete két kisebb hitelszerződés-módosításhoz kért volna hozzájárulást, ezekre is nemet mondott a kormány. A három nem támogatott kérelem összértéke 1,5 milliárd forint volt, aminek nagy részét a szentendrei hitel tette volna ki.

Az elutasítás kellemetlen meglepetésként érte a fideszes vezetésű önkormányzatot, december 31-én kellett rendkívüli testületi ülést tartani, hogy mentsék a helyzetet. Azért kellett sietni az újabb döntéssel, mert év végén az állam elvitte volna az önkormányzat kötvényeit, és Szentendrének egy korábbi 3,5 milliárdos svájcifrank-alapú kibocsátásból még volt 1,7 milliárdja. Ezt a keretet tették bele az utolsó pillanatban meghozott határozattal az uszoda lízingjébe.

A szentendrei uszoda
A szentendrei uszoda
Fotó: V-8.hu

Közben a helyi ellenzék demonstrációt szervez a „városvezetés mutyipolitikája” ellen. A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TÉSZ) azért hirdetett tüntetést január végére, mert az önkormányzat elengedte a városi költségvetést hosszú távra megborító Vizes 8-as beruházás motorjának tartott szentendrei vállalkozó, Simon Péter érdekeltségének az uszodával összefüggő 586 millió forintos adósságát. Az uszoda 3 milliárd forint hitelből készült el, amit Simonék vettek fel, de a város készfizető kezességet vállalt. Amikor kiderült, hogy az uszoda működtetése évi 100 milliós veszteséget jelent, Simon keresztülvitte, hogy elcseréli a tulajdonosi hányadot az önkormányzattal. 70 százalék helyett csak 30 maradt nála, majd 1 forintért megvált a 30 százaléktól is. A tranzakció után az önkormányzaté lett az uszoda és az összes veszteség is. A felhalmozódott közüzemi és szállítói tartozások rendezése, valamint az elmaradt lízingdíj kifizetése eddig 586 millió forintba került.

Az önkormányzat többször nekidurálta magát, hogy a tartozást behajtja, végül fel is kérte saját jogászát, tegye meg a szükséges lépéseket. Mindenki arra számított, hogy ezek után eljárás indul; az önkormányzat napirendre tűzte, hogy bepereli a céget. Mindez elmaradt, majd váratlan fordulatként 2012 novemberében Simon Pétert kinevezték az önkormányzat fejlesztési és projekt menedzsment irodájának vezetőjévé. Az indoklás úgy szólt, hogy a szentendrei nagyberuházások révén Simon jelentős tapasztalatokra tett szert.

A TÉSZ most azt javasolja, hogy vonják vissza az adósság elengedéséről született határozatot.