Nem bírja ki röhögés nélkül!

2014.01.22. 09:35
Nincs hagyománya, egyszerűen csak a turistáknak akart örömet szerezni a parlamenti őrség, amikor kifejlesztette a díszőrségváltást. Tavaly év végén a neten már keringett egy verzió, de amikor kedden forgattunk a Parlamentben, kiderült, hogy már nem teljesen ugyanaz a koreográfia.

Még tavaly év végén jelent meg Rényi Dániel mikroblogján egy videó, ami egy parlamenti őrségváltást örökített meg. Laikusként Rényi akkor így kommentálta a parlamenti őrség produkcióját:

nagyon nehezemre esik elhinni, hogy ez komoly. amikor elkezdtek körbe keringeni, akkor konkrétan röhögőgörcsöt kaptam 

Az amatőr felvételt itt lehet megnézni: 

Kedden elmentünk a Parlamentbe, hogy mi is megörökítsük az őrségváltást, de már nem teljesen ugyanazzal a koreográfiával találkoztunk:

Őrségváltás a Parlamentben

Az őrségváltás fontosabb pillanatai:

00:33 Miután öt őr feljött a lépcsőn, kettő jobbra, kettő balra megy el. A vezetőjük nem tart velük. 

00:55 Némi kitérő után a jobb és bal oldalra elinduló párok megállnak egymással szemben. Alaposan megnézik egymást.  

00:58 A mindeddig középen álló vezető először az egyik párhoz megy oda. Elfordítja a nyakát, de a törzsét nem. Így nézi őket. Ugyanezt teszi az egymással szemben álló pár is. Egymást nézik. Előkerülnek a kardok is, de nem bántják egymást.

01:12 A vezető otthagyja azt a párt, akiket eddig megtekintett, és elindul a másik pár felé. Ott megismétlődnek a furcsa nyakmozgások és előkerülnek a kardok is. 

01:42 A párok még inkább kihúzódnak a szélre. Kicsivel később egymást kerülgetik, méregetik. A vezetőjük mindeközben mereven a lépcsőt nézi. Ha nem tudnánk, hogy ez egy koreográfia része, azt hihetnénk, hogy valamiért megsértődött a többiekre, esetleg kiközösítették.

02:34 Váratlan fordulat! Eddig úgy tűnt, hogy a párok nem tudják, merre induljanak, hiszen hol ide, hol oda fordultak. De ebben a pillanatban úgy tűnik, döntöttek: visszamennek oda, ahonnan jöttek!

02:41 Ha az őrségváltást praktikus oldalról néznénk, akkor joggal gondolhatnánk azt, hogy felesleges volt a sok hűhó, nyakfordítás és kardemelgetés, mivel pontosan oda érkeztek az őrök, ahonnan az elején elindultak. Ráadásul megint egymást nézik. 

02:50 Ez a legizgalmasabb rész, az őrségváltás chicken game-je, mert egy pillanatra úgy tűnik, összeütközik a két pár, mert egymással szembemennek.   

03:16 Volt egy kis sürgés-forgás az előbb, ennek bizony meg is lett a következménye: egy „itt a piros, hol a piros“ játékban előbb jön rá a turista, hogy hol a dobókocka, minthogy most kitalálja, melyik őr kivel volt párban eredetileg. Nehezíti a megfejtést, hogy ugyanolyan ruhában vannak. 

03:38 Megint hangsúlyos szerepet kapnak a kardok, de aztán visszakerülnek a tokba. Majd az őrök szép lassan leballagnak a lépcsőn.

Nincs hagyománya, de a turistáknak tetszik

Megkerestük a Parlament sajtóosztályát, kíváncsiak voltunk az őrségváltás kulisszatitkaira. Válaszukban azt írták, hogy a videón nem hivatalos őrségváltás, hanem díszőrségváltás látható. Arra a kérdésünkre, hogy a koreográfiának van-e valamilyen (nemzeti) hagyománya, ezt válaszolták:

A magyar Országházban ennek nem volt előzménye, de az erre kijelölt állomány összeállított egy koreográfiát 5-7 fő részére, amely őrségváltást jelképez. 

Korábban a turistákat civil ruhában kísérték az őrök, de 2012 decemberétől ezt már egyenruhában teszik. 

És hogy miért volt szükség díszőrségváltásra, ha előtte nem volt ilyen?  Íme a válasz:

Az ez évi csaknem félmillió látogató visszajelzéséből kitűnt, hogy a többségnek tetszik az Országházhoz méltó egyenruhás díszkíséret, szívesen készítenek közös fényképeket az őrökkel. Főleg a külföldi turisták részéről fogalmazódott meg olyan kérés, hogy a nemzetközi példákra tekintettel nálunk is legyen díszlépésekből összeállított bemutató.

Az őrség erre kijelölt tagjai általában minden látogatási napon délben tartanak ilyen bemutatót a főlépcső közepén lévő pihenőn, amit mindig a külföldi, gyermek- vagy iskolás csoportokhoz igazítanak. A sajtóosztály szerint a néhány perces bemutató március óta nagyon népszerű a látogatók körében.

Ezen nem is csodálkozunk. Külföldön is igen népszerűek a már-már társastáncra hajazó őrségváltásos produkciók, a legjobb példa erre talán az indiai–pakisztáni határ, ahol százakat vonz a minden este megrendezett lábemelgetős díszőrségváltás. A két ország közötti egyetlen közúti határátkelőn előadott produkció egyfajta kakaskodás is a két, egymással amúgy rossz viszonyban lévő országban.

A rosszmájúak által csak „Kövér katonáinak” nevezett parlamenti őrség tavaly januárban 349 fős keretlétszámmal indult. A szolgálati egyenruhájuk közel 19 millió forintba, a hivatalosan társasági egyenruhának nevezett díszegyenruhájuk és az ahhoz tartozó sapka több mint 32 millióba került. A komplett parlamenti őrségre egyébként tavaly összesen 2,3 milliárd adóforintot költött az állam, de idén több mint kétszázmillió forinttal többet áldoznak rájuk. Már csak azért is, mert idén januártól az őrség 30 fővel bővül.