Oroszország a tolerancia hazája

2014.01.23. 13:00

 Putyin horgán a növekedő mozgási szabadságunk

A paksi atomerőmű bővítése az összes hetilapban vezető témaként szerepel, persze más-más konklúzióval:

  • A HVG szerint az orosz–magyar atombiznisz ráfizetéses és versenyképtelen, energetikailag konzervatív szemléletű, szembemegy az uniós törekvésekkel, erősíti az oroszoktól való függőséget, ráadásul átláthatatlan is. A hetilap megszólaltatta a bővítéssel megbízott Roszatom kommunikációs igazgatóját is, akinek az egyik érve az orosz technológia mellett a biztonság. Szerinte ha Fukusimában is ők csináltak volna reaktort, akkor "a világ nem ismerné a Fukusima nevet".
  • A Magyar Narancs nem kertel, a lap szerint „Putyin horgán az ország”. A szerkesztőségi álláspont lényege, hogy Fehéroroszország és Ukrajna sorsára juthatunk, merthogy ezeknek az államoknak a forrásait is orosz energiahordozók adják. Berlint és Brüsszelt pedig lehet, hogy hidegen is hagyja ez a geopolitikai sávváltás, „mondván, egy gonddal kevesebb”. 
  • Szerencsére nem kell a sötétben tapogatóznunk, mert a Heti Válasz „feltárta az Orbán–Putyin-megállapodás teljes hátterét”.
  • A Demokrata vezércikkben és négyoldalas riportban járja körül a paksi megállapodást, és le is vonja a szakmai konklúziót: „jól sikerült az évszázad üzlete”, „az erősödő orosz kapcsolattal Magyarország mozgási szabadsága ismét növekedni fog”.

Karácsony Gergelynek nehéz a szíve

A HVG ír arról is , hogy 2010 óta közel 70 milliárd forintot költött a kormány listaáron saját maga reklámozására. A Közgép-tulaj Simicska Lajos érdekeltségei pedig a kedvezményezettek élmezőnyében vannak. Amíg 2006 és 2010 között az RTL Klubon költötte el a kormány a legtöbb önfényezésről szóló reklámját, második helyen pedig a TV2-nél, addig 2010 és 2013 között a Simicska-közeli Publimontnál, azaz a köztéri plakátokon. A TV2 most is a második legjobb költőhely, de az RTL Klub az 5. helyre csúszott vissza.

A Heti Válasz leleplezi a mérnökszakma államosításáról szóló rémhíreket. Szerintük már maga az alaphír sem igaz, hiszen Lázárék csak a könnyen elszálló költségvetésű nagyprojekteket akarják szigorúbban ellenőrizni.

A Magyar Narancsban van egy interjú Karácsony Gergellyel, aki „nehéz szívvel, de felemelt fejjel vállalja” az ellenzéki megállapodást, a HVG ellenben a politikától visszavonult egykori tagtársát, Vágó Gábort szólaltatja meg, aki az LMP-vel való viszonyát ezzel a hasonlattal világítja meg:

Mindennel így vagyok: ha szerelmes leszek, akkor fülig, a pedig kiszerettem valakiből, akkor otthagyom.

Amerika az új Szovjetunió

Kinyitottuk a Demokratát, és megnyugodva vettük észre, hogy Bencsik András oly sok évtized után végre visszatért a Népszabadság Pártélet rovatába:

szóval, az a helyzet, mintha szerepcsere történt volna, mintha a csúfos véget érő Szovjetunió szerepét kezdené átvenni Amerika

Az USA ugyanis  „nem nagykövetet, hanem gőgösen magabiztos helytartót” küldött Magyarországra – háborog Bencsik a Colleen Bradley Bell újonnan kinevezett nagykövet szenátusi meghallgatásán elhangzottakon. A „fékek, ellensúlyok és marihuána” életmódját sulykoló hatalomhoz képest Oroszország a tolerancia hazája

Különös aktualitást kapott a Szakály Sándor történésszel készült interjú is, mely még azelőtt készült, hogy elhagyta volna a száját az „idegenrendészeti eljárás”. A Miniszterelnökség által létrehozott Veritas Intézet igazgatója mérsékelt hangvételű válaszaiban vázolja most induló intézetének programját, a kamenyec-podolszkiji antiszemita kitoloncolásról nem ejt szót.

Szintén aktuális a Baán Lászlóval készült interjú, a múzeumi negyed miniszterei biztosa „családi élményparkot” ígér az olvasóknak, és a projektet igazi „brandformáló” kezdeményezésnek tartja. Baán azzal nyugtatja a Városliget sorsa miatt aggódókat, hogy a park „tradíciója” érintetlen marad, sőt, a tényleges zöldfelület az aszfaltozott utak és kiszolgáló épületek rovására nőni fog.

Kevésbé mérsékelt és semennyire nem aktuális Tóth Gy. László cikke, melyben azt írja, az LMP „liberálisai” a pedofília elfogadtatásért politizálnak. Orbán Viktor egykori főtanácsadója mindezt Daniel Cohn-Bendit állítólagos pedofíliájából vezeti le.