Megvan a Nagy Ellenzéki Összeborulás hivatalos neve

2014.01.23. 15:47

Hosszas keresgélés után a múlt héten megalakult Nagy Ellenzéki Összeborulás pártjai megtalálták azt a nevet, amelyre közös kampányukat építhetik: mostantól Összefogás néven népszerűsítik majd az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Liberálisok közös listáját.

Információink szerint több név is szóba került. A pártok olyan nevet szerettek volna választani, ami a szervezetek neve helyett önmagában szimbolizálja a baloldali összeborulást.

Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke korábban az Infó rádiónak azt mondta: közös névvel és egységes arculattal kampányol majd az ellenzék. A nevet csak a kampányban használják, a szavazólapon nem. A közös név az összefogás beazonosításában segít, nem jelent választási pártot.

A névkeresésbe az Index olvasói is besegítettek, de végül nem a legtöbbjük által javasolt nevek közül került ki a győztes. Szavazásunkon a Milyen Feri?, az Együtt az MSZP-vel Gyurcsányért és az Anti Fidesz Klub vitte a prímet.

A győztes név egyébként nem lesz teljesen újszerű a magyar politikában, mivel kísértetiesen emlékeztet a bajai gulyásfőző akciójáról elhíresült Összefogás Pártra.

Az összeborulásig vezető út

Az Együtt-PM és az MSZP hosszas egyeztetések és több intermezzo után tavaly augusztus végén egyezett meg egymással a választási együttműködés részleteiről. Ennek értelmében a két párt nem indított volna közös listát, viszont az egyéni választókerületeket előre egyeztetett módon (75-31 arányban) felosztották volna egymás között. A koordinált jelöltállítást rögzítő megállapodást a két párt októberben írta alá, a budapesti jelölteket novemberben mutatták be.

Január 6-án mindkét párt az együttműködés újratárgyalását javasolta, Bajnaiék „kiterjesztésről és továbbfejlesztésről”, Mesterházy a megállapodás „újraírásásáról” beszélt. Két nappal később kiderült: a korábbi tervekkel ellentétben mégis közös lista lesz, amelyet kormányfőjelöltként Mesterházy Attila fog vezetni, a szövetségbe pedig beveszik Gyurcsány Ferenc pártját, a DK-t is. Az éppen külföldön találkozó Gyurcsány a hírre reagálva a Facebookon jelentette be, hogy hazajön.

Az ezt követő hétvégén zajló tárgyalásoknak a fő tétje az volt: szerepeljen-e Gyurcsány Ferenc a közös listán (ő maga október 23-án még azt mondta, hogy erről kész lenne lemondani, később azonban már úgy nyilatkozott, hogy párttársai ragaszkodnak az indulásához), ebbe az Együtt-PM eleinte nem akart belemenni. A megállapodás részletei már múlt hétfőn kiszivárogtak, de a pártok közös keddi sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentették: a közös lista első öt helyét Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea (azaz a megállapodásban részt vevő pártok vezetői) kapták meg.

A mandátumok számát tekintve az Együtt-PM az új megállapodás legnagyobb vesztese: míg az MSZP csak 4, ők 9 egyéni közetről mondtak le, így jött össze a Gyurcsányék által kiharcolt 13 választókerület. Ahogy ezt korábban részletesen elemeztük, Bajnaiék nemcsak több, hanem a szocialisták által feladottaknál értékesebb helyeket is vesztettek: míg az MSZP többnyire biztos bukó körzeteket passzolt le a DK-nak, az Együtt-PM kénytelen volt több nyerhető EVK-t is átadni, például a hagyományosan baloldali Esztergomot is.