Ügyvédi tanácsok közúti balesetre

2014.01.24. 21:17

Közúti baleset esetén legelőször ellenőrizzük, hogy történt-e személyi sérülés, segítségre szorul-e bárki a helyszínen. „Ha a közúti baleset bekövetkezésének az oka tisztázható, és a sikerül megállapodni a felelősség kérdésében is nem szükséges a rendőrség tájékoztatása, bevonása” – mondta Janklovics Ádám a Székely Ügyvédi Iroda jogásza.

Jellemzően kisebb mértékű anyagi káros baleset esetén az európai baleseti bejelentő lap („kék-sárga”) kitöltésével a baleset körülményei rögzíthetők, amely segítségével a kárrendezés eredményesen lefolytatható.

Ha ön a károkozó, jelentse be a kárt öt munkanapon belül saját biztosítójánál. Ha ön a károsult, kárigényét a káreseményt követő 30 napon belül kell bejelentenie a károkozó biztosítójánál.

Ha a károkozó külföldi állampolgár volt, a kárt a Mabisz bármelyik tagbiztosítójánál bejelentheti. Saját érdekében fontos feljegyezni a károkozó külföldi felelősségbiztosítójának nevét.

Jobb rendőrre bízni

Ha az anyagi kár nagyobb mértékű, személyi sérülés történt, továbbá a baleset körülményei és/ vagy a felelősség nem állapítható meg egyértelműen, mindenképp rendőri intézkedés igénybe vétele javasolt.

Az intézkedés folyamán hozott határozat tisztázza a kárrendezéssel kapcsolatos vitás kérdéseket. Ha rendőri intézkedés történik a közúti balesettel kapcsolatban: a rendőri helyszínelés során csak és kizárólag olyan jegyzőkönyvet írjon alá, amelyeket előzőleg elolvasott és amelyek pontosan tartalmazzák a nyilatkozatát.

Jogában áll az intézkedő rendőröket a helyszínen található nyomokról, vagy fellelt tanúk nevéről jegyzőkönyv felvételére kérni, és mindazt kérhetjük jegyzőkönyvbe venni, amit a baleset során fontosnak találunk.

Ügyvédi tipp közúti baleset esetén: a rendőrségi helyszínelés során ügyeljen arra, hogy a helyszínelők pontosan alaposan rögzítsék a történteket!  Ha kívülálló látta a balesetet, kérje el nevét, elérhetőségét, és adja át a  kiérkező rendőrnek.

Megkönnyítheti helyzetét a későbbi eljárás során, ha a baleset helyszínén fényképeket készít, rögzíti a történteket, a helyszínt, illetve a gépjárművek helyzetét. Mindez jelentősen meggyorsítja a kárrendezés folyamatát – mondta az ügyvéd.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport