no

Sólyom is ellenzi a paksi bővítést

2014.01.26. 19:46

Ellenzi Sólyom László a paksi atomerőmű bővítését és annak előkészítetlenségét is, áll a volt államfő titkárságának közleményében, amit vasárnap kaptunk meg.

A Magyar Narancs arról írt, hogy több zöld szervezet is megkereste a volt államfőt, hogy álljon egy közös, Paks elleni fellépés mellé/élére, de ezt Sólyom elutasította.

A volt köztársasági elnök közleményében kifejtik, hogy Sólyom László már a januári magyar–orosz megállapodás előtt egy hónappal kifejtette határozott véleményét a két új paksi atomerőműblokk megépítéséről a „Paks vobiscum?” c. konferencián.

A volt köztársasági elnök akkor hiányolta a nyilvánosságot, rámutatott, hogy a felelősséget viselő döntést csak megfelelő információk birtokában és alapos előkészítés után szabad hozni. „Paks esetében többről van szó, mint áramtermelésről: a jövő nemzedékek sorsáról, döntési és alkotmányos kultúráról, külpolitikai stratégiáról, a kockázatvállalás erkölcsi kérdéseiről, továbbá a civil társadalom erejéről is: kikövetel-e a döntéshez elegendő információt."

Sólyom László kezdeményezte „a felelős döntéshez nélkülözhetetlen tudományos vita folytatását, hiteles fórumon, és lehetőleg még nagyobb nyilvánosság előtt”. Ennek előkészítésére több találkozót is összehívott.

Az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelet megfogalmazó hat zöld szervezet eleve tisztában volt azzal, hogy Sólyom László sem alkotmánybíróként, sem köztársasági elnökként, sem azután nem írt alá felhívásokat és leveleket, hanem a maga eszközeivel támogatta a helyesnek tartott célokat

– áll Sólyom titkárságának közleményében.

Amit tudni lehet a paksi bővítésről:

  • Az orosz Roszatom építi meg a paksi atomerőmű két új blokkját, állapodott meg Moszkvában Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor.
  • A hatalmas beruházásról tender nélkül állapodtak meg.
  • A tervek ellen Brüsszel nem emelt vétót, állítja a Miniszterelnökség.
  • A beruházáshoz az oroszok 3000 milliárd forintos hitelt adnak 30 éves futamidőre. A magyar félnek ehhez még kb. 750 milliárd forint önerőt kell adnia. A teljes költség ennél jóval magasabb lehet.
  • A beruházás 40 százalékát magyar vállalkozások végezhetik. Ez 10 ezer munkahelyet teremthet, és 1 százalékkal növelheti a GDP-t, állítja a kormány.
  • Az építkezés jövőre kezdődik, az első blokk 2023-ban kezdheti meg működését.
  • Az Együtt-PM és az LMP is a szerződések közzétételét követeli. A kormány be fogja nyújtani a parlamentnek a nemzetközi szerződést és a hozzá csatlakozó szerződéstervezeteket.
  • A két új blokkal egy időre megduplázódik a paksi atomerőmű termelése, ami ezzel a hazai energia 80 százalékát adhatja. Később a régi blokkok leállítása után ez az arány 50 százalék lesz. Így kevesebb Oroszországból beszerzett gázra és olajra lehet szükségünk.