Orbán udvariaskodásba rejtve jelentett be két minisztert

2014.01.28. 15:07

A miniszterelnök kedden, a Belügyminisztérium éves tájékoztatóján értékelte az elmúlt évet. A félórás beszédben két dicsérettel lényegében megerősítette, hogy a jelenlegi kormány két tagja, Pintér Sándor és Varga Mihály választási győzelem után az új kabinetnek is tagja lesz.

Az elmúlt hetekben a Fideszben, majd pedig a sajtóban is megindultak a találgatások, kikből áll majd a harmadik Orbán-kormány, ha április 6-án a Fidesz győz az országgyűlési választáson. A megjelent cikkekben meglehetősen ellentmondó verziók láttak napvilágot, és az is kiderült, hogy Orbán Viktor valójában még nem beszélt senkivel arról, hogy mik a tervei a jövőt illetően.

Először a keddi beszédben tett utalásokat arra, hogy kikre számít biztosan. Az utalások azonban szinte elvesztek a miniszterelnök szónoki képességeihez mérten unalmasnak és szétesőnek számító értékelés udvariaskodó fordulatai és a tiszthelyettes rendőrök 29 ezer forintos fizetésemelési bejelentése között.

Orbán elsőként Pintér Sándor belügyminisztert dicsérte meg nagyon.

...ha az állam jól látja el a dolgát, az nagy valószínűséggel azt is jelenti, hogy a Belügyminisztérium is jól látja el a feladatát. Ezért most a miniszter úron keresztül szeretném megköszönni az önök munkáját, miniszter úrnak különösen is. Közismert, hogy jómagam a személyi stabilitás híve vagyok, így mindenki tudhatja, hogy ha rajtam múlik, akkor mire számíthat a következő években.

Később Pintér teljesítményéhez hasonlította, így a „személyi stabilitást” lényegében kiterjesztette Varga Mihály gazdasági miniszterre is.

Kétségkívül igaz, hogy szerettük volna már ebben a ciklusban bevezetni az életpályamodellt a közigazgatásban, a hadseregben és a rendőrségben is, de a gazdaság nem termelt annyi pénzt, hogy képesek lettünk volna a pedagógusok mellett ezt az önök világára is kiterjeszteni. Ezért ezt a két folyamatot egymástól el kellett választani. És nem sikerült megteremteni a forrásokat ahhoz a lakásprogramhoz sem, amit a kormány már több alkalommal tárgyalt, és amely lehetővé tenné, hogy aki állami szolgálatba lép, különösen, ha egyenruhát visel, akkor a lehető legkedvezőbb, ma még nehezen elgondolható – a be nem vontak számára nehezen elgondolható – kedvező föltételek mellett tegye lehetővé a több mint emberhez méltó otthon körülményeinek megteremtését. Ezeket persze a választások után meg fogjuk majd tenni – különösen, ha a gazdaságirányításunk és Varga Mihály miniszter úr legalább olyan jól teljesít, mint itt önöknél Pintér Sándor, illetve a Belügyminisztérium...