Lázár János nekiment Washingtonnak

2014.01.30. 12:22

Az amerikai lehallgatási botrány érdemben és jelentősen befolyásolhatja az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatát, amíg az ügyet az Egyesült Államok nem tisztázza – jelentette ki Lázár János újságíróknak az Országgyűlés eseti vizsgálóbizottságának csütörtöki üléséről távozva.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok hírszerző szolgálata rendelkezik Magyarországra vonatkozó információkkal. Lázár János leszögezte: bárki is nyeri meg a parlamenti választást áprilisban Magyarországon, jelentősen fokozni kell a belső biztonságot, elsősorban az elektronikus információk védelmét. Az államtitkár kiemelte, hogy a Magyarországra érkező amerikai nagykövetnek is meg kell jelennie a bizottság előtt.

Lázár kirohanása összefügghet azzal, hogy Colleen Bradley Bell, az USA következő budapesti nagykövete kongresszusi meghallgatásán január közepén szokatlanul szókimondó felszólalásában felemlegette azokat az aggályokat, melyek szerint a magyarországi mélyreható törvényhozási és alkotmányos változások ártottak a beruházási klímának, aláásták a tulajdonjogokat, meggyengítették a bíróságokat, és a végrehajtó hatalom kezében központosították a hatalmat. Bell ígéretet tett rá, hogy kinevezése esetén védelmezni fogja a demokratikus értékeket.