Leszavazták az ügyvédi matricagyártót

2014.01.31. 13:05
Nem sikerült elfogadtatnia a több mint félmilliárd forintos cégalapítási terveket az országos és a fővárosi ügyvédi kamara vezetésének. A kamarai közgyűlés leszavazta a matricagyártó cég ötletét, a tagság a 124 millióért készült előkészítő tanulmányokat kérte, de hiába.

Az Országgyűlés tavaly az egyik utolsóként elfogadott törvénymódosításával arra kötelezte az ügyvédeket, hogy a hamisítások, visszaélések elleni védelem növelése érdekében sorszámozott biztonsági matricát ragasszanak az okiratokra.

Az ügyvédi kamara vezetése kész tervekkel fogadta a szakma többségét meglepetésként érő újabb biztonsági intézkedést.

A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) a törvény elfogadása előtt, december 19-én tartott elnökségi ülésén Réti László budapesti elnök bejelentette, terveik szerint egy olyan cég végezhetné a matricák gyártását és az internetes nyilvántartó rendszer kiépítését, amelynek a MÜK és a többi területi ügyvédi kamara lenne a tulajdonosa. A részvénytársasági formában megálmodott cég megalapítására 548 millió forintot irányoztak elő, amely rögtön be is került a budapesti kamara pénzügyi beszámoló „Beruházások” rovatában „2014. évi terv kiszervezendő: Ügynökség cégbe” megjelöléssel.

A megvalósítással kapcsolatban a kamarai vezetés előtanulmányokat is végeztetett. Az öt szakértői munka a szerződések szerint összesen 124 millió forintba került.

A kamara elnöke napokban megtartott közgyűlésen mutatta be a tagságnak az alapszabály azon módosítását, amely lehetővé tette volna a gazdasági társaság megalapítását az 548 millió forint kiszervezésével együtt. A tagság azonban nemet mondott az elképzelésre.

Az Index forrásai szerint a január hónap 27-i közgyűlésen első körben nem volt meg a taggyűlés szabályszerű megtartásához szükséges létszám. Azonban az egy órán belül megtartott megismételt közgyűlésen már nem volt gond azzal, hogy az 5000 fős budapesti ügyvédtársadalmat csak 150 megjelent képviselte.

A kis létszám ellenére az elnök javaslata nem kapott többséget, és heves, személyeskedő vita alakult ki a matricabizniszről.

Réti László elnök nem volt hajlandó átadni az elmúlt három évben 124 millióért elkészült háttértanulmányokat és a cég pénzügyi terveit. A tagok arra sem kaptak választ, hogy az elnök kiket jelölne a zrt. menedzsmentjébe.

A nemrég alakult, a jelenlegi kamarai vezetéssel szemben álló Ügyvédi Összefogás nevű csoport szerint az alapvető információk nélkül a tagság felelősen nem dönthetett több mint félmilliárd forint elköltéséről. A csoport szerint a sikertelen szavazás miatt az elnök a közgyűlésen készült videót is titkosította, amelyet így a kamarai tagok nem ismerhetnek meg. A MÜK és a budapesti kamara honlapján jelenleg sincs beszámoló a közgyűlési eseményekről.