Megmondták, hol nyerhet a baloldal

2014.01.31. 06:44

A szocialista párti Hiszékeny Dezső a legesélyesebb arra, hogy egyéni mandátumot szerezzen a baloldali Összefogásnak az április 6-i választáson. Ezt állítja legalábbis a Republikon Intézet, amely most közzétett adatsorában a baloldal 106 egyéni választókerületi jelöltjét állította sorba aszerint, hogy hol van a legnagyobb esélyük a győzelemre, és hol a legkisebb.

A lista – amely itt olvasható teljes hosszában, ebben a pdf-ben részletesebb adatokkal is megspékelik, itt pedig egy magyarázó elemzést is adnak hozzá – megerősíti azt a jól ismert és a korábbi választásokon megtapasztalt igazságot, hogy a baloldal főleg Budapesten és néhány, jellemzően ipari múltú vagy kötődésű nagyvárosban erős.

Az is kiderül belőle emellett, hogy az Összefogáson belül főleg a MSZP-nek jutottak a jó helyek: bár a legesélyesebb Együtt–PM-jelölt a listán a 3., az első 20-ban rajta kívül még egy Együtt-jelölt van (17.) és egy DK-s (a13.), a többi szocialista párti, míg a legesélytelenebb húszban 4-4 DK-s és Együtt–PM-es név van. A leginkább befutónak várható húsz ember neve azért érdekes, mert az elmúlt napokban publikált közvélemény-kutatások adatai alapján készített mandátumgyorsbecslésekből az látszott, hogy a mostani támogatottsággal nagyjából ennyi egyéni helyet szerezhet az Összefogás.

A listavezető Hiszékeny a baloldal bevehetetlen fellegvárának számító budapesti XIII. kerület déli része alkotta 7. számú választókerületben indul, a második helyezett Kiss Péter, aki a XIII. kerület maradéka és a szomszédos IV. kerülete alkotta 11. számúban. A Csepelből és Soroksárból álló 17. választókerületben induló Szabó Szabolcs (Együtt-PM) a Republikon-lista harmadik helyezettje. A legesélytelenebbek mezőnyében dunántúli és alföldi jelöltek vannak: az utolsó ötből kettő vasi, az utolsó tízben van két debreceni és két kiskunsági körzet is.

Az összeállításból kiderül, hogy a baloldal főleg Budapestben bízhat: a tíz legesélyesebb körzetből csak egy nem fővárosi, a Tatabányán induló Lukács Zoltán a 7. legesélyesebb az intézet szerint. A baloldalnak a legnehezebb dolga Bács-Kiskun megyének lesz a mandátumszerzésre, a 106-os listának a 86. helyén van a legesélyesebb jelöltjük (a kiskunhalasi Török Zsolt). A harminc legesélyesebb indulójuk a fővárosból és nyolc megyéből kerül ki, hét olyan megye van, ahonnan a legjobbnak várt baloldali jelölt nem került az ötven legesélyesebbe.

Ha az ismertebb neveket nézzük, akkor az látszik, hogy három volt miniszter is jó eséllyel szerezhet egyéni mandátumot: Kiss Péter mellett a lista élmezőnyében van Burány Sándor (4.) és Hiller István (6.) is, ők mindannyian MSZP-sek. Szintén miniszter volt, most DK-sként indul Kaposváron Kolber István, ő a Republikonnál csak a 44., de még mögötte is vannak országosan ismert nevek: Szekeres Imre a 47., Braun Róbert a 48., Bauer Tamás az 55., Pál Béla az 56., de a legesélytelenebb nagy név egyéniben a volt agrárállamtitkár Gőgös Zoltán: a Pápán induló jelölt csak a 101.

A magát DK-sként reaktiváló Kuncze Gábor az Összefogás egyetlen igazi Pest megyei esélyese, a szigetszentmiklósi jelölt a Republikonnál a 24., a következő legesélyesebb megyei jelöltjük a 35. helyen Szabó Rebeka (Vecsés, Együtt-PM). Igazán esélyes jelöltnőből kettő van: a fővárosi XV. kerületben induló Móricz Eszter (5.) és a miskolci 1. körzetben Nagy-Korsa Judit (17.), előbbi MSZP-s, utóbbi Együtt-PM-s (a DK egyetlen nőt nevezett egyénibe, az egyik győri körzetben induló Glázer Tímea a 96. legesélyesebb). Az elmúlt hónapokban ismertté vált bajai Teket Melinda a lista 90. helyén áll.