Orbán nyitja a hétfői parlamentet

2014.01.31. 11:44
Napirend előtt szólal majd fel hétfőn Orbán Viktor a parlamentben, ahol a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét is megválasztják.

Ami hétfőn fontos lesz a parlamentben:

  • Orbán Viktor napirend előtt szólal fel.
  • Utoljára vitáznak majd a zsebszerződés ellen létrehozott törvényről, amit Áder János visszadobott.
  • Napirenden lesz egy olyan törvény, aminek része a jegybanktörvény módosítása.

És most nézzük részletesebben:

Orbán Viktor napirend előtt beszél majd hétfőn az Országgyűlésben. A képviselők várhatóan hétfőn választják majd meg titkos szavazással a  Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját, mindkettőt kilenc évre. A testület vezetői délután a tervek szerint le is teszik majd az esküt.

A NEB azért áll fel, hogy a kommunista diktatúra hatalmi működését és az egyes emberek személyi felelősségét vizsgálja. Széles jogköre lesz: előterjeszthet jogszabályokat, együttműködik az ügyészséggel, megállapításai bíróságon sem lesznek megtámadhatók. 

Ugyancsak hétfőn lesz a záróvitája annak az Áder János által visszadobott törvénynek, amit a földügyleteknél alkalmazott zsebszerződések ellen hoztak. Az államfő azzal az indokkal küldte vissza megfontolásra a törvényt még tavaly novemberben, hogy az nem felel meg az alkotmányosságnak. 

Hétfőn lesz a záróvitája a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény módosításának. A köztestület társadalmasítása jegyében a javaslat új tagsági kategória, az úgynevezett nem akadémikus tag bevezetését célozza a rendes és a levelező, valamint a tiszteletbeli és a pártoló tag mellett. A beadvány a levelező tagok számát 50 főben maximalizálja, és biztosítja a levelező tag számára a szavazati jogot az MMA közgyűlésein, továbbá az aktív és passzív választójogot a tisztségviselők megválasztásakor. Rendes taggá kizárólag az MMA levelező tagja választható.

A javaslat a legkiemelkedőbb, elismert művészek méltó életkörülményeinek életjáradék formájában történő biztosítására új művészeti díj, a Nemzet Művésze díj Országgyűlés általi megalapítását kezdeményezi. Ennek célja a legkiemelkedőbb, elismert művészek méltó életkörülményeinek életjáradék formájában történő biztosítása.

Várhatóan hétfőn lesz napirenden a „bizalmi vagyonkezelőkről, valamint a kollektív befektetési formákról és kezelőikről, illetve egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés” is. Utóbbinak része lesz a jegybanktörvény módosítása is, amelyre a kormányzat indoklása szerint a Magyar Nemzeti Bank „felügyeleti és működési tapasztalatai miatt van szükség”.