Gyurcsány: Orbán hazaáruló

2014.02.02. 15:18 Módosítva: 2014.02.02. 18:37
  • Ezer ember gyűlt össze vasárnap a Paksról döntsön a nép című ellenzéki tüntetésen
  • Gyurcsány volt a legkeményenbb szónok
  • Szerinte Orbán hazaáruló, mert titokban, egyeztetés nélkül az oroszokhoz kötötte az országot
  • Bajnai szerint a rezsihazugság folytatásához kell Orbánnak Paks

Ezer-ezerötszáz ember gyűlt össze vasárnap délután háromkor az Alkotmány utcában, hogy elkezdődjön a Paks bővítése elleni tüntetés. Az Összefogás által szervezett demonstráción felszólal Bajnai Gordon és a Gyurcsány Ferenc is. Tudósítónk a helyszínről jelentette, hogy az érkezőket a kihangosított Őszödi beszéd fogadta, a helyszínre hirdetett ugyanis sajtótájékoztatót két órára a Fidelitas. A helyszínen álló fidelitasos teherautókon a független CÖF-plakátjaira emlékeztető lejáratóplakátok vannak. Az egyik Gyurcsányt és Putyint ábrázolja egy képen. 

A transzparensek és a beszédek alapján is a gyűlés erősen kampányszínezetű volt sokan hoztak az április 6-i választásra felhívó, vagy orbánozó plakátokat. 

Gyurcsány kemény hangnemben

Az első szónok Gyurcsány Ferenc volt, aki azzal kezdte: Nem vagyok oroszellenes. "Én sem" - mondta egy néni a tudósítónk mellett, és meglengette DK-s zászlaját.

Gyurcsány: Orbán hazudott reggel, délben és este

"Nem leszünk albérlők a saját hazánkban" - folytatta a DK-elnök - "Nem fogadjuk el, hogy a miniszterelnök főúrként viselkedik velünk. Legyetek bátrak, és mondjátok el, hogy nem adtunk felhatalmazást Orbánnak, hogy elsöntse életünket a következő 100 évre. Nem engedjük, hogy a legfontosabb kérdésekben rólunk, nélkülünk döntsenek.”

"Nem dúl bennem mély nukleáris ellenesség. Csak azt várom el, hogy megbeszélhessük közös dolgainkat. Megkérdezett bárkit, hogy akarjuk-e ezt a paktumot, hogy milyennek képzeljük el ezt a hazát a következő évszázadban?”

„Neeeeem.”

"Azt mondták, Orbán kimegy megbeszélni az orosz-magyar kapcsolatokat. Hazudtak. Orbán is hazudik, reggel, délben, este. Tíz Őszödi beszéd drámája nem ér fel azzal a hazaárulással, amit Orbán elkövetett. Orbán a hazug, az áruló, az esküszegő."

Orbán takarodj! - válaszolták a tüntetők.

„Tíz évre titkosítottátok a paktum részleteit. Mitől féltek? De nem kell félni, mert meg fogtok bukni. Júdások vagytok mind. De nem egy Júdás van, hanem tucatnyi.„ „Nincs az a kevélység, az a fondorlat, ami erősebb lehet a magyarok sokaságának meggyőződésénék, hogy az országot nem adjuk, mert a haza és az ország nem eladó” – fejezte be beszédét.

Bajnai: A rezsihazugság folytatásához kell Paks

"Mi legyen az Orbán-rezsim emlékműve? - kérdezte Bajnai Gordon, miközben tudósítónk mellett azt kiabálták neki: Aranyember. - A felcsúti stadion? Azt nehéz lesz a szoborparkba vinni. Legyen inkább egy A8-as Audi, rajta a felirattal, mindenki annyit ér, amennyije van? Vagy a trafik? Nem, az igazi szimbólum az atomerőmű."

"Nekünk magyaroknak van tapasztalatunk abban, hogy milyen, ha rossz helyről veszünk fel pénzt. " - kezdte gondolatmenetét az Összefogás jelöltje. A rendszerváltás óta sok áldozattal, de megyünk előre a nyugati úton. Oda akarunk érni a jogállamba, a demokráciába, Európába, ahova mindig is vágytunk. És most 25 évvel a szabad döntés után egyedüli személyes felelősséget visel Orbán, hogy erről az útról letérít minket."

Bajnaiék aláírják a népszavazást kezdeményező molinót

."Azt mondják, ez az évszázad üzlete. De kinek? – énekeltette meg a közönséget Bajnai is. „Simicskának!” – kiabálta a tömeg.

"A nagy szövegek mögött olcsó kis privát érdekek húzódnak. A rezsihazugság tartalékai kifogyóban vannak. Most Oroszországtól kértünk, hogy lehessen folytatni a rezsihazugságot. Ahhoz, hogy népszavazhassunk erről, és egyebekről is, április 6-án győzni kell. Április 6-án jövőt választunk magunknak. Szovjet utódállam leszünk, vagy demokratikus európai jogállam. Ez a kérdés, válasszatok.” - fejezte be beszédét Petőfi Bajnai.

Üzenet a rezsibiztosnak

„Lassan mondom, hogy Németh Szilárd [rezsibiztos] is megértse. Azt állítom, hogy ha Orbán marad, újra emelkedni fognak az árak.” – mondta Szabó Imre, az MSZP egykori környezetvédelmi minisztere. „Ki fog derülni, hogy amivel az elmúlt hónapokban butították az országot, az tarthatatlan, és hogy ez a titokban megkötött paktum sokba fog nekünk kerülni.

Eközben egy ellentüntetőt is hallani, aki azt ordítja, hogy „ott kiabálok, ahol akarok”, „éljen a rezsicsökkentés”, és a „szocik mindig tönkretették az országot.”

Nem Putyin ellen tüntetünk

Jávor Benedek is szót kapott. A PM-es politikus szerint a „paksi paktummal a rendszer megmutatta valódi arcát, és évtizedekre eladósították az országot.” A PM-es képviselő úgy látta, „az atomenergia kora lejárt, mi megint fordítva ülünk a lovon. Németország kivezeti ezt a technikát, Fukushimában fagyasztják a talajt, hogy nehogy kijusson a nukleáris szennyeződés, mi viszont ekkor indítjuk be Paksot. Az atomenergia nem biztonságos, 20-25 évenként van egy baleset”

Jávor szerint sajnálatos, hogy a rendszerváltás után 25 évvel ismét Moszkvában fognak dönteni a magyar gazdaságról, olyan helyzetben, amikor ráadásul van megújuló alternatív energia is. "Hazugság, hogy az atomenergia olcsóbb. Az csak iszonyatos állami támogatással tud olcsó lenni."

Jólét vagy szabadság

Fodor Gábor szerint sokan gondolják, hogy Orbán Nagy Imre újratemetésén elküldte az oroszokat, most pedig visszahívja őket. Ebben szerinte van igazság, de azért túlzás is, hisz a megszállás veszélye nem fenyeget. Nem is ezzel van a gond szerinte, hanem azzal, hogy ez a paksi paktum az unokáink életetét is befolyásolja. Fodor szerint miközben a Fidesz népszavazást akart a 300 forintos vizitdíjról, aközben a 3000 milliárdos paksi bővítésről nem akart. Sőt annak részleteit tíz évre titkosította. 

Az Összefogás liberálisa szerint pedig hagyhatáná Orbán, hogy döntsön a nép, mert eddig minden fontos kérdésben jóldöntött: NATO-csatlakozás, Uniós csatlakozás. Majd feltette a kérdést: látunk-e jobb helyet, mint a demokratikus Európa? "Jobb Kína, vagy az arab országok?" - kérdezte Fodor, "Nem" - válaszolta a tömeg. Szerinte Orbán '89-ben még azt gondolta helyesnek, ha a fontos döntésekről van társadalmi vita, és demokratikus döntés, de megváltozott. Majd hozzátette:

Ha Orbán nyer, kivezeti az Unióból az országot. Megpróbálja velünk elhitetni azt, amit Kádár, hogy választanunk kell a jólét és a szabadság között.

Aláírják a molinót

A beszédek végén a szónokok a színpad elé vonultak, és aláírták a Paksról döntsön a nép feliratú molinót. Az esemény végén a közönség egy része is molinóhoz fáradt, hogy ők is aláírásukkal álljanak ki a tervezett népszavazás mellett.