Boross Péter szerint túlreagálják a szobrot

2014.02.02. 22:36 Módosítva: 2014.02.02. 22:52

Teljesen érthetetlen a német megszállás emlékművét övező ellenkezés, hiszen az minden áldozat fájdalmának állítana emléket – mondta Boross Péter volt miniszterelnök az ATV Szabad szemmel című vasárnapi műsorában.

Boross Péter szerint elképesztő a „túlreagálás” a szoborra. A kormány nagyon helyesen az 1944-es tragikus évfordulót emlékezetessé akarta tenni. A magyar népet tragédia érte 1944-ben, az emlékmű ezt örökíti meg, minden áldozat fájdalmát, ezért is érthetetlen az ellenkezés – vélekedett. Közölte: természetellenes egy szobor ügyében ez az óriási felháborodás.

Úgy látja, nincs értelme „a zsigeri gyűlölködésből fakadó felháborodásnak”, mert az primitívvé teszi a vitákat.

A holokauszt-emlékévet politikai okokból akarják lejáratni – mondta Boross Péter. Hozzátette: alig van olyan program az emlékévben, amelybe ne kötöttek volna bele, és nem lehet véletlen, hogy ez pár héttel a választás előtt történik.

Hangsúlyozta: azt, hogy a német megszállás előtt „családokat vagonban nem vittek el Magyarországról, azt azért tényként el kéne ismerni". Nem ugyanaz volt a bánásmód a zsidókkal szemben a német megszállás előtt, mint utána, „bármennyi méltánytalan, borzalmas, elítélendő dolog is történt" – mondta. Úgy vélte, akkora a különbség, hogy aki ezt egy folyamatnak tekinti, az „elhazudja a magyar történelmet".

Arról, hogy Szakály Sándor, a Veritas Történelemkutató Intézet vezetője a Kamenyec-Podolszkijba történt deportálást idegenrendészeti eljárásnak nevezte, Boross Péter kijelentette: a történész nem mondta, hogy ez nem része a holokausztnak, és nem tagadja a holokausztot.