Járhatatlan utak, balesetek az ónos eső után

2014.02.02. 09:05

Balesetek, a jeges utakon megcsúszott és elakadt autók lassítják a közlekedést több helyen az országban vasárnap reggel. Négy települést nem lehet megközelíteni közúton az ónos eső miatt – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban vasárnap kora reggel.

Elzárt települések

Mind a négy település – Kővágószőlős, Cserkút, Bakonya és Kővágótöttös – Baranya megyében van. Rendkívüli intézkedésekre nem volt szükség, ellátási gondok sem merültek fel, de a miniszterelnök arra kérte az ott élőket, hogy egyelőre ne is próbálják elhagyni ezeket a településeket.

Orbán azt is mondta, hogy rendkívüli közlekedési helyzet alakult ki, de Szlovéniával, Ausztriával és Szerbiával szemben nincs ítéletidő az országban. De azt elismerte, hogy rendkívül nehéz a közlekedés az országban.

A közlekedési rendészetet teljes létszámban kivezényelték, minden megyében működnek katasztrófavédelem operatív törzsei. A katasztrófavédelem majdnem 1900 emberrel és 687 tűzoltó gépjárművel áll készenlétben, már életet is mentettek. Eddig 210-en 52 technikai eszközzel 38 alkalommal végeztek műszaki mentést. A Magyar Közút 377 emberrel és 357 munkagéppel dolgozik. A honvédség is készen áll, szükség esetén az eszközök és az állomány is rendelkezésre áll, de várhatóan a segítségükre nem is lesz szükség.

Lezárt utak és kamionstop

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel azt közölte, lezárták a fél útpályát a Pest megyei Dobogókő és Pilisszentkereszt között, ahol egy megcsúszott személyautó a szalagkorlátnak ütközött és akadályozza a forgalmat. A balesetben senki nem sérült meg. A műszaki mentéshez riasztott pomázi tűzoltók az egyik útpálya jégmentesítése után tudják megkezdeni a kocsi kiszabadítását.

Veszprém megyében Vinár és Nemesszalók között – mintegy háromszáz méterre a vasúti pályától – egy, az úton keresztbe fordult sószóró gépkocsi akadályozza a forgalmat. A jármű kiszabadítására a pápai tűzoltókat riasztották. A Baranya megyei Garénál egy személyautó akadt el a csúszós úton, a műszaki mentést a siklósi tűzoltók végzik.

Zalában 11 út járhatatlanná vált, a lefagyások miatt Lenti térségében korlátozták a buszközlekedést és továbbra is az egész megyére érvényes az előző este elrendelt kamionstop. A megyében a 86-os főúttól nyugatra eső területeken a folyamatos sózás mellett is kritikus a mellékutak felülete az intenzív jegesedés miatt.

A fokozott csúszásveszély miatt éjszaka gépjárművel járhatatlanná vált 11 útszakasz, két települést, Szécsiszigetet és Tormaföldét közúton nem lehetett megközelíteni. A Zala Volán tájékoztatása szerint az ónos eső miatt a zalai utakon kialakult közlekedési helyzet kapcsán korlátozták az autóbusz-közlekedést. A síkossá vált útszakaszokon az autóbuszjáratok nem vagy csak jelentős késésekkel közlekednek.

Fejér megyében ugyanakkor vasárnap 8 órakor feloldották a 7,5 tonna össztömeget meghaladó, élőállatot és élelmiszert szállító gépjárművek közlekedési tilalmát. A meteorológiai szolgálat Fejér megye valamennyi járásának területéről visszavonta a harmadfokú riasztást, a másodfokú viszont érvényben van.