Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán a Parlamentben büszkélkedik

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Napirend előtt fog felszólalni ma délután egykor Orbán Viktor a parlamentben. Várhatóan a paksi bővítés mellett fog érvelni, az országyűlés ugyanis ma szavaz arról az egyezményről, amelyet január 14-én kötöttünk Oroszországgal. A frakciók a beszéd hosszúságától függően 5-8 percben reagálhatnak majd Orbán szavaira. Ez lesz az parlament utolsó előtti előtti ülése: a hétfői és keddi napon kívül ugyanis már csak február 6-án és február 13-án ülésezik a parlament. Mi most csak a napirend előtti felszólalást, és az arra érkező reakciókat közvetítjük.

  • A kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta az Országgyűlésnek a paksi bővítésről szóló egyezmény szövegét. Január 14-én Moszkvában egyrészt ezt az államközi egyezményt készítették el, másrészt Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a bővítést végző Roszatom vezetője között is született egy megállapodás. Az egyezmény lényege, hogy az orosz állami cég tervezi és építheti meg a paksi erőmű két új blokkját. Az egyezmény az együttműködés általános kereteit határozza meg, köztük olyanokat, hogy a magyar fél a tervezéshez szükséges minden adatot átad, segít a hazai és az uniós engedélyek beszerzésében. Az orosz fél által nyújtandó 10-12 millió eurós (kb. 3000 milliárd forintos) hitel összege konkrétan nem szerepel az egyezményben, csak az, hogy erről külön megállapodás születik és ez az egyezmény megkötésének feltétele.

  • Ahogy az egyezményben is olvasható: a magyar és az orosz kormány közötti egyezmény akkor lép életbe, ha "a felek eleget tettek a hatályba lépéshez szükséges hazai eljárásoknak". Ezért a mai parlamenti szavazás.

  • A parlament hétfőn kétharmados többséggel megválasztják a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökét és két tagját. A Bizottság feladata a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárása lesz. Az öttagú testület két továbi tagját a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügy-miniszter nevezi meg. A bizottságban olyan ember foglalhat helyet, aki jogi vagy társadalomtudományi végzettséggel rendelkezik, és nem töltötte be 18. életévét a titkosszolgálatok 1990. februári átszervezéséig, azaz most nem idősebb 42 évesnél. A kormánypárt benyújtotta a harmadik rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslatot, és ennek tárgyalását már hétfőn megkezdhetik.

  • Nem, ezt az egyezményt nem 1970-ben írták alá, hanem 2014. január 14-én Moszkvában

    Magyarország kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya, a továbbiakban együttes nevükön a Felek, illetve külön - külön a Magyar Fél és az Orosz Fél, vagy a Fél, megállapítva a Magyar Népköztársaság Forradalmi Munkás-Paraszt Kormánya és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége közötti, a Magyar Népköztársaság területén létesítendő atomerőmű építése során folytatandó együttműködésről szóló, 1966. december 28 - án kelt Egyezmény sikeres végrehajtását...

    Az egyezmény teljes szövege itt olvasható pdf-ben.

  • Pert indít az Energiaklub a Társaság a Szabadságjokért közreműködésével, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megtagadta azoknak a számításoknak a közlését, amelyekből kiderülhetne, mire alapozta a kormány a paksi beruházás szükségességét. Az NFM általánosságban arra hivatkozott, hogy azért nem adja ki az adatokat, mert azok a megállapodás előkészítését, tehát a döntés megalapozását szolgálták és ezért tíz évig titkosak – idézte a TASZ-t az MTI.

  • 2. (...) Nem hozható nyilvánosságra és nem adható át harmadik félnek a két Fél előzetes írásbeli beleegyezése nélkül egyetlen olyan információ sem, amelyet jelen Egyezmény keretein belül átadnak egymásnak, vagy amely annak végrehajtása eredményeként keletkezik.

    3. Pontosan meg kell határozni és meg kell jelölni az olyan információkat, amelyeket jelen Egyezmény keretein belül adnak át egymásnak, vagy amely annak végrehajtása eredményeként keletkezik, és amelyet mindkét Fél bizalmasnak tekint. Az ilyen információt az átadó Fél magyar nyelven „Bizalmas”, vagy orosz nyelven „Для служебного пользования”, vagy angol nyelven „Confidential” megjelöléssel látja el.

    Az egyezmény teljes szövege itt olvasható pdf-ben

  • A plenáris üléseket eddig az alsóházi teremben tartották, de ezt már elkezdték átalakítani a választások utáni kisebb parlamenthez, ahol már csak 200 képviselő ül.

  • A jég miatt nem tudta kitenni a Gellérthegyre óriás molinóját a Greenpeace, így mégsem látható a Parlamentből, hogy a szervezet is tiltakozik a paksi bővítés ellen. A gigantikus beruházás miatt elvágjuk a lehetőségét annak, hogy a megújuló energiákba fektessünk – közölte Bozsó Brigitta. A környezetvédő szervezet munkatársa szerint nyilvános vitára volna szükség, ehelyett a kormány titkosítja a háttéranyagot, így nem tudni, milyen érvek alapján dönt az energiapolitikát 60-70 évre meghatározó tervről.

  • Az ellenzék tapsvihara fogadta Orbánt, aki a provokációt megköszönte.

  • Ismertetni fogja a kormány néhány fontos döntését. Elkészült az uniós partnerségi megállapodás, ez a pénzügyi együttműködést szabályozza a következő hét évben. Az EU-s pénzek 60 százaléka gazdaságfejlesztésre megy.

    • Az oroszokkal szerződést kötöttünk Paks bővítéséről, ezt a parlament hagyja jóvá.
    • A kormány visszavásárolta a Főgáz német kézben lévő részvényeit, így kizárólagos köztulajdonban van a cég.
    • Döntöttek egy új kongresszusi központ felépítéséről.
    • Módosult a Miskolc és vidéki digitális hálózatot.
    • A kormány összeállította az uszoda és tornateremépítési programot, minden járásközpontban lesz uszoda.
    • A kormány kiemelt üggyé nyilvánította az úszó-vb-t.
    • Új pénztárgéprendszerre állunk át (jajgatás fogadta a bejelentést), a nehézségekre a kormány kidolgozott egy megoldást.
    • 32 török-magyar egyezmény, vízum nélkül mehetünk Törökországba.
    • A visegrádi országok belügyminiszterei folyamatosan tartják a kapcsolatot ukrán-ügyben.
    • Újabb külföldi beruházások voltak Magyarországon, pl. egy amerikai és egy angol cég hozta Budapestre szolgáltató központjait, egy orosz cég logisztikai központot hozott létre, stb.
  • Négy évvel ezelőtt azt mondták, hogy Magyarországot nem lehet úgy tönkretenni, hogy összefogással ne lehessen talpra állítani. A jövő irányítását saját kezünkbe vesszük, szakítunk a  régi világ kisszerűségével. 2010 óta az elvégzett munka töredékét se lehetett volna elvégezni a kétharmad nélkül, a választópolgároknak köszöni, hogy támogatták Magyarország megújítását.

  • Tartósan 3 százalék alatt a költségvetési hiány, javul a külkereskedelmi- és a folyó fizetési mérleg, alacsony infláció, csökkenő infláció, a költségvetési hiány a választás évében sem fog nőni. Nő a foglalkoztatás, negyedmillióval dolgoznak többen, mint négy éve. A munkanélküliség 9 százalék körül áll, ez még mindig magas, de folyamatosan csökken. A javulás üteme gyorsulást mutat, kevés ilyen ország van az EU-ban.

  • Magyarországon a második legnagyobb minimálbéremelés az EU-ban, 10 százalékkal nőttek a bérek, tartósan növekszik a magyar gazdaság. Az elmúlt évek alatt gondolkodásban, lélekben is megújult. Innen fakad a bátorság, az összefogás képessége. Innen ered, hogy felülemelkedtek pártpolitikán, létrehoztak nemzeti egységet, lásd a nagy dunai árvizet, amikor nem volt jobbos, balos, öreg, fiatal, pesti, vidéki. És ilyen összefogás jött létre Brüsszel, a bankok és a multik ellen is. A megújult Magyarország nem ijed meg senkitől. (Taps)

  • Nemcsak vitáink voltak, régi szövetségeinket a NATO-val és az európai és jelentős nem európai országokkal megerősítettük. Itt tartunk ma. Magyarország évről évre egyre jobban teljesít, ha vita is van róla, az csak megszokásból. Sikerült túljutnunk a megosztottságon, széthúzáson, hanyatláson. Magyarországnak van jövője, olyan térségben vagyunk, ami az európai gazdasági növekedés motorja lesz, de sok még a munka.

  • Újabb és újabb munkahelyek kellenek, tovább kell növelni az ország versenyképességét, le kell törni az energiaárakat. Olcsó energia kell a háztartásoknak, a gazdasági életnek. Az olcsó energia versenyképessé teszi Magyarországot, és jó a családoknak. Ha sikerül elérni, hogy itt a legolcsóbb az energia Magyarországon, akkor nő a versenyképességünk. Meg kell védeni a rezsicsökkentést, amivel óriások tyúkszemére léptünk. Ez egy olyan stratégia, aminek az EU-ban egyre több követője lesz, és ez nekik fáj. Nem fogadjuk el az erőfölénnyel való visszaélést. Célunk: a magyar családoknak minél több pénz maradjon a tárcájában.

  • Tudtuk előre, hogy 2014 a rezsiharc éve lesz. Az EU megint kötelességszegési eljárással fenyegeti Magyarországot, a brüsszeli multik újabb csatára készülnek a magyar családok ellen. 2010-ben ez a háború már javában zajlott, nem a Fidesz-kormány kezdte. 2010-ben a devizahitelesek és a bankok már harcban álltak, dönteni kellett, kinek az érdekében lépünk fel, mi a piros-fehér-zöld sarkot választottuk.

  • Udvariasan, de határozottan elvárja, hogy a rezsiharcban támogassa Magyarországot. A következő lépések: 

    • A harmadik rezsicsökkentésről akár már holnap lehet szavazni, a gáz, a villany és a távhő ára csökkenhet majd.
    • Az EU-val fel kell venni a kesztyűt a kötelességszegési eljárás ügyében. Teljes egységben kell felsorakozni, nem szabad engedni az EU-nak
    • Meg kell teremteni a nonprofit energiaszolgáltatók működésének feltételeit, a kormánynak létre kell hoznia az első ilyen szolgáltatót.
  • Harangozó Tamás (MSZP): Nehéz lehetett 25 percen keresztül rezzenéstelen arccal elmondani ezt a beszédet. Orbán kihagyta, hogy nagyobb az államadósság, hogy elvették a magánnyugdíjpénztári befizetéseket, magasabb a törlesztőrészlet a rossz forintárfolyam miatt, hogy a legtöbb adót vetette ki a rendszerváltás óta.

  • Matolcsyra bízta a pénzügyeket, Hoffmann Rózsára a közoktatást, ügyvédekre a mezőgazdaságot, stb. Sokan csodálják, hogy tudta Orbán elfoglalni a demokratikus intézményeket. Ebben pedig nincs csodálatos, ez egyszerű gátlástalanság. Tisztességes demokrata ilyet akkor sem csinál, ha van rá jogi lehetősége. A lényeg: április 6-án a korrupció, a demokratikus játékszabályok felrúgása miatt lesz leváltva a Fidesz. Nem jutott ideje a kormánynak, hogy a magyar emberekkel foglalkozzanak. Másfél millió ember nyomorog, félmillió gyerek éhezik, a középosztály retteg a leszakadástól. Mert Orbán ilyen világot akar, ahol egy szűk elit korlátlanul gazdagszik. Április 6-a után jön a negyedik Magyar Köztársaság.

  • Mennyire szabad az az ország, amelyik kiszolgáltatja magát egy nagyhatalom. A Putyinnal kötött paktum duplájára növeli az áramárat. Nem cégeket (Közgép), hanem szektorokat kellene kiválasztani és fejleszteni. Orbánék elbuktak. Az egykulcsos adórendszer nem indította be a gazdaságot, az egyenlőtlenség nőtt. Bokros, Gyurcsány és Bajnai megszorításai sem érték el Orbánét. 2010-ben 10 év alatt egymillió munkahelyet ígértek. A kormány trükközik a közmunka-program adataival, valójában 25 ezerrel kevesebb munkahely van Magyarországon.

  • 500 milliárdot ígértek a lakásállomány felújítására, ennek az egy százaléka teljesült. Az államadósság kérdésében felsültek, a magánnyugdíjpénztári megtakarítások lenyúlása nélkül nőtt az államadósság, Paks II. tovább fogja növelni. Az offshore virágzik, ezermilliárdos tételek szivárognak ki az országból. Három tucat új adónem van, hol a söralátét. A devizahitel-krízist megoldani nem sikerült. A bérek nálunk az európai átlag negyven százalékát teszik. 2008 óta folyamatos a forráskivonás a felsőoktatásból. Tudásalapú vagy közmunkaalapú társadalmat akarunk. A jólképzett fiatalok el akarnak menekülni. Unokák nélküli Magyarországot szeretnének? Amit Moszkvával művelnek, az hazaárulás.

  • Vona sajnálja, hogy Orbán érdemben nem tett említést Paks-ügyben. Nem kellett volna elmenekülni ez elől a vita elől. Sokszor vádolták a Jobbikot, hogy külpolitikai felelőtlenséget követ el, pedig a többi párt a felelőtlen. Nem tárgyaltak erről a kérdésről, az időzítés felelőtlen és taktikátlan. Miért nem korábban vagy később kötötték meg? Elfogadják, hogy az orosz technológia a legbiztonságosabb és a legolcsóbb. Egy szakmai és energetikai kérdést hagyott kampánytémává válni. Sokan mondják, hogy ez a megállapodás a Közgépnek és társainak lesz igazi lehetőség, de senki nem akarja, hogy megismétlődjön a trafikügy.

  • A baloldal is felelőtlen. Az LMP legalább következetes. Az MSZP viszont, amit csinál, az lárifári. Az MSZP-nek az atomenergiával vagy Oroszországgal van baja? (Szanyi folyamatosan közbeszól, Vona rendet akar.) Az MSZP ellenzékben oroszellenes, kormányon oroszbarát. Vona nagyapja az oroszok elleni háborúban esett el, csak a Jobbik akarja eltávolítani a Szabadság téri szovjet emlékművet. Itt energetikai kérdésekről van szó. ha Mesterházy miniszterelnök lesz, akkor mit mond majd Putyinnak: Hogy bocsi?  A Jobbik le akarja váltani a kormányt, de - a baloldallal ellentétben -, nem akarja felégetni az országot. és nemcsak a kormányt, hanem a baloldalt is le akarja váltani. Megélhetés, közbiztonság, elszámoltatás - erre koncentrál majd a Jobbik-kormány.

  • Három kampánybeszédet halottunk, összegezte az Orbán-beszédet értékelő ellenzéki beszédeket a KDNP szónoka. Primitív és kulturálatlan provokációnak nevezte, hogy Orbánt dörgő tapssal fogadta az ellenzék. A miniszterelnök beszédében elhangzottak a KDNP számára csupa-csupa öröm. A családpolitikára fókuszál a szónok, ebben a kérdésben ami 2010 óta történt megint csak csupa-csupa öröm: férőhely nőtt, családi adókedvezmény kiszélesedett, gyed extrát bevezették, rezsi csökkent.

  • A KDNP-s szónok a nyugdíj kérdését kiemeli, mivel csak érintőlegesen került szóba, pedig fontos. (Leheletfinom kritika.) A 2007-es csökkenés után az Orbán-kormány nemcsak megőrizte, hanem növelte a nyugdíjak vásárlóértékét. A paksi bővítésről elmondta: szükséges a két blokk megépítése, 2010 előtt a mai ellenzéki pártok is ezt gondolták, ezért volt furcsa neki a vasárnapi ellenzéki tüntetés, ahol néhány kiabáló embert hozott össze az ellenzék.

  • Hová tűnt Damon Hill? Hová tűnt Mesterházy Attila? Miért nincs a munkahelyén most, amikor a parlament elkezdte a munkáját. Szeretné hinni, hogy azért van külföldön, hogy a rezsicsökkentés támogatására buzdítsa partnereit. Az ellenzék ismét készen áll elkövetni azt a hibát, amit egyszer már elkövettek, vagyis: megint Gyurcsány Ferencre készülnek bízni az országot.

  • A nyugdíjak nőttek, a pedagógusoknak életpályamodell van, az egészségügyben 330 milliárdos beruházás volt és bérrendezés, gyerekek után járó adókedvezményt, gyed-extrát vezettek be, csökkent a munkanélküliség, az emberek még annak is örülnek, hogy a közmunka után több pénzt kapnak, mintha segélyen lennének, rezsit csökkentettek, kevesebb a korrupció.

  • El tudja fogadni azt az álláspontot, hogy valaki atomenergia-ellenes, mégha nem is tudja elfogadni az ellenzők érveit. Az MSZP viszont, szemben az LMP-vel, komoly pálfordulást hajtott végre. Bajnai korábban azt mondta, hogy az atomenergia szükséges az olcsósága és a környezetkímélés miatt. Ezek után az MSZP érveit komolyan venni nem lehet.