Energetikai államtitkár: Atomerőmű=napelem

2014.02.03. 14:38 Módosítva: 2014.02.03. 18:38

A paksi bővítést ellenzők leszerelésére az eddigi legabszurdabb kormánypárti érvelést sikerült elővezetnie Kovács Pál energetikai államtitkárnak a Fenntartható fejlődés bizottságban folyó vita során. Jávor Benedek bejegyzése szerint Kovács arról beszélt, nem érti az atomenergia-ellenességet, hiszen a napban is nukleáris folyamatok zajlanak le, és a napelemek is azt hasznosítják. 

A Monty Python végleg befoglalta a parlamentet. A paksi paktumról a Fenntartható fejlődés bizottságban folyó vita során a Kovács Pál energetikai államtitkár azzal érvel, hogy nem érti az atomenergia-ellenességet, hiszen a napelemek is a Napban zajló nukleáris folyamatok energiáját hasznosítják. Szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik. Itt valami nagyon félresikerült bohóctréfa áldozatai vagyunk.

Kovács Pál a hivatalos életrajza szerint a '80-as években a Moszkvai Energetikai Egyetem mérnök-hőfizikus képzését végezte el, „Atomerőművek és Berendezések” szakon diplomázott. Az egyetem befejezésétől, vagyis 1988-tól 2004-ig végig a paksi atomerőműben dolgozott.

A téma szakértőjének tűnő államtitkár arra nem tért ki, hogy a Napban magfúzió, a Paksi Atomerőműben viszont maghasadás történik, ami, hát, nem éppen ugyanaz. És sajnos arra sem, hogy egy napelem, illetve némi nukleáris fűtőanyag közelsége vajon szintén ugyanolyan hatással van-e az emberre. Ahogy azt is elfelejtette megemlíteni, hogy a Nap nagyjából 150 millió kilométerre van tőlünk, nem pedig a szomszédban.

De nem Kovácsé volt az egyetlen furcsa érvelés hétfőn:

>>>> Fónagy: Atomenergia nélkül Schiffer nem tudná lehúzni a vécét