A kormány még nem döntött a német megszállási emlékmű törléséről

2014.02.04. 12:19 Módosítva: 2014.02.04. 13:28

Visszakozott a kormány: a választásokig biztos nem állítják fel a birodalmi sasos emlékművet a Szabadság téren, írta a Népszabadság. A váratlan fordulatról megkérdeztük a miniszterelnöki hivatal sajtóirodáját, ahol azt mondták, sajtóértesüléseket nem kommentálnak. Emlékeztettek arra is, hogy Lázár János és a Zsidó Közösségi Kerekasztal csütörtökön találkozik.

Rogán Antal kedd délben cáfolta a Népszabadság azon értesülését, hogy a döntésről már őt is tájékoztatták. „Sem szóban, sem írásban nem kaptam tájékoztatást az ügyről” – mondta a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a polgármester, aki az emlékmű helyét biztosító V. kerület képviselőjeként részese a folyamatnak.

A lap mindenesetre úgy tudja, Orbán Viktor maga döntött arról, hogy a választások előtt nem állítják fel a szobrot, részben mert várhatóan mégsem készülne el az évfordulóra, másrészt pedig a széles körű tiltakozás, de különösen a Mazsihisz bojkottfenyegetése késztette a halasztásra. Az emlékmű felállításának tervét hivatalosan nem törölték.

Az emlékmű látványterve
Az emlékmű látványterve

A kormány védte, mindenki más támadta

Ahogy arról beszámoltunk, különös sietséggel készül a Szabadság térre tervezett emlékmű, amellyel a kormány az 1944-es német megszállásnak kíván emléket állítani.

Nem volt pályázat – a Miniszterelnökség (Lázár János) idén január elején egyszerűen felkérte a Nemzeti Színház kellemkedő szobrairól ismert Párkányi Raab Péter szobrászt. A botrány alapja a nem túl bonyolult szimbolikájú emlékmű üzenete: Magyarország (a védtelen Gábriel arkangyal figurája) csak elszenvedte a háborús bűnöket, mindenről a megszálló németek (az angyal felett tomboló náci sas) tehetnek. A korszakot kutató, elismert történészek azonban egyetértenek abban, hogy a tömeges deportálás a magyar szervek túlbuzgóságának az eredménye.